Joia Mare – semnificație

Astăzi este Joia Mare, zi în care creştinii ortodocşi şi greco-catolici îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea, judecarea şi condamnarea lui Iisus Hristos. Remus Rădulescu explică.
Reporter: La ultima cină pe care a luat-o cu ucenicii, Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie, ritualul care oferă creștinului posibilitatea să se împărtășească cu trupul și sângele Domnului. În aceeași zi, conform Evangheliei lui Ioan, Iisus a făcut gestul umil de a spăla picioarele ucenicilor. După Cina cea de Taină, Domnul s-a retras în Grădina Ghetsimani ca să se roage. Acolo a fost arestat în urma trădării lui Iuda. A fost judecat în fața arhiereilor evrei și condamnat la moarte pentru blasfemie. Relatarea acestor momente o vor auzi credincioșii în această seară la Denia din Joia Mare, slujbă în care sunt citite 12 fragmente din Evanghelie, care vorbesc despre arestarea, judecata și condamnarea lui Iisus Hristos.
Realizator: Un fragment din Denia celor 12 Evanghelii va fi transmis în direct la Radio România Actualităţi, de la ora 18:15 minute./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 aprilie