Consiliul Federaţiei cere elaborarea unor contramăsuri la noile sancţiuni impuse de SUA Moscovei

Senatorii ruşi din Consiliul Federaţiei consideră oportună elaborarea unor contramăsuri la noile sancţiuni impuse de Statele Unite. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosacev, a comentat noile sancţiuni impuse de SUA la adresa Rusiei, subliniind faptul că este necesar să fie elaborate contramăsuri în replică la noile sancţiuni impuse de Statele Unite la adresa Moscovei. Kosacev a subliniat că este oportun să fie elaborate contramăsuri la fiecare pas neamical întreprins de partea americană.
«Faptul că americanii au recurs la sancţiuni dure şi fără precedent, fără să existe motive, denotă faptul că presiunile măsurilor restrictive exercitate la adresa Rusiei nu reprezintă o consecinţă a unor divergenţe pe unele subiecte legate de situaţia internaţională, ci reprezintă un curs consecvent şi constant, care mizează pe o perspectivă de lungă durată de creare pentru Rusia a unor mari dificultăţi şi probleme, un curs de blocare şi stopare a rolului ei de jucător independent pe arena internaţională.
Acest curs va dura până în momentul în care Rusia va ceda şi va fi de acord că în lume există o singură naţiune privilegiată – naţiunea americană – care deţine monopolul de a guverna lumea. Este clar că SUA nu pot obţine aşa ceva în niciun fel de condiţii ceea ce înseamnă că ne aşteaptă o istorie lungă şi epuizantă de confruntare reciprocă», a menţionat Kosacev.
Potrivit declaraţiilor senatorului rus, astfel de paşi neprietenoşi nu pot în niciun caz şi nici nu ar trebui să rămână fără răspuns.
«În astfel de situaţii, Rusia ar trebui şi chiar poate să acţioneze într-un singur mod, să nu renunţe şi să reacţioneze la fiecare astfel de situaţii. În anumite situaţii, măsurile întreprinse de noi ar trebui să fie ca un răspuns în oglindă şi simetric, iar în anumite situaţii ar trebui să fie un răspuns asimetric, de fiecare dată însă ar trebui să amintim întregii lumi că nu se poate şi că este inutil să se discute cu Rusia pe calea acestui limbaj, limbajul ultimatumului, al şantajului şi ameninţărilor. Care vor fi contramăsurile întreprinse de Rusia? De această dată este o chestiune serioasă, care trebuie examinată detaliat, la nivel de ministere şi instituţii ale statului, discuţii care sunt acum în plină derulare. Eu tratez cu răbdare acest proces şi sunt convins de faptul că aceste măsuri în replică trebuie să existe neapărat, ele fiind obligatorii», a conchis senatorul rus Konstantin Kosacev.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declara, într-o recentă intervenţie în direct la postul de televiziune Rossia 1, că măsurile întreprinse în replică la noilor sancţiuni aplicate de Statele Unite sunt în stadiu de elaborare.
La 6 aprilie, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a anunţat intrarea în vigoare a unor noi sancţiuni care vizează 17 înalţi demnitari ruşi, 7 oameni de afaceri ruşi şi 12 companii ruseşti./vdraguta/aionescu

www.russian.rt.com – 9 aprilie