Israelul aniversează 70 de ani de independenţă

Israelul aniversează 70 de ani de independenţă. Primul ministru Benjamin Netanyahu a spus, la ceremonia oficială de la Ierusalim, că bărbaţi şi femei, tineri şi bătrâni, evrei, creştini, musulmani, religioşi şi laici au muncit din greu pentru a construi această naţiune. Israelul este apreciat şi admirat pentru tehnologie, ingeniozitate şi geniu creativ. Fără îndoială, peste 70 de ani, Israelul va fi mai puternic şi mai prosper decât astăzi. Un reportaj de la corespondentul nostru, Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Statul Israel celebrează 70 de ani de independenţă. La Ierusalim, în capitala eternă, a fost o ceremonie cu mare fast, fără precedent. Evreii nu mai sunt apatrizi. Naţiunea şi-a regăsit independenţa, suveranitatea, are o armată foarte puternică şi îşi controlează destinele. Ziua Independenţei  este o uriaşă sursă de mândrie naţională, nu doar în Israel, peste tot în lume, pentru poporul evreu.

Theodor Herzl, părintele sionismului modern, spunea: „Dacă vreţi, nu e doar un vis”. La 121 de ani după Congresul sionist, Statul Israel nu mai e doar un vis, este o realitate vie şi prosperă. Chiar dacă statul modern are o istorie doar de 70 de ani, poporul evreu are o legătură neîntreruptă cu ţara lui Israel de mii de ani. Este istoria unui popor care a fost exilat şi dispersat în toată lumea. 3000 de ani de pogromuri, Holocaust, persecutări, dar nu şi-a pierdut speranţa. Statul Israel modern este fondat pe idealuri de libertate şi democraţie, iar capitala va rămâne unită în oraşul sfânt Ierusalim, cu o promisiune solemnă a generaţiei de astăzi.

Israelul celebrează 70 de ani de inovaţie, tehnologie, creativitate dinamică. Este o sursă de inspiraţie pentru toată lumea. Israelienii ştiu că numai ei îşi pot apăra pământul străbun. 70 de ani de independenţă renăscută a statului evreilor în patria străbună, dar înaintea celor 70 de ani de istorie modernă au fost mii de ani pe care nici ONU, nici UNESCO nu-i pot şterge. Există o legătură între Pesah, Holocaust şi Ziua Independenţei pe care poporul evreu nu o va uita. Ce poate fi mai frumos decât „Şi la anul, la Ierusalim!”/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 aprilie