NASA lansează un telescop care să caute exoplanete

 Miercuri, 18 aprilie, NASA a lansat cu succes un nou telescop spaţial, construit cu un buget de 337 de milioane de dolari, ce are misiunea de a identifica exoplanete cu mărimi comparabile cu cea a Terrei şi care ar putea să adăpostească viaţă.
Noul dispozitiv, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), a fost lansat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora locală 18.51 (joi 01:51 ora României), fiind propulsat în spaţiu la bordul unei rachete din gama Falcon 9, construită de compania americană SpaceX.
„Suntem încântaţi că TESS este pe cale să ne ajute să descoperim lumi pe care încă nu ni le-am imaginat, lumi care ar putea fi locuite sau care ar putea să susţină viaţa”, a declarat Thomas Zurbuchen, unul dintre coordonatorii misiunilor concepute de NASA. Potrivit agenției spațiale americane, TESS va putea să descopere aproximativ 20.000 de exoplanete, din care o cincime ar putea avea mărimi comparabile cu cea a Terrei şi aproape 500 vor fi de două ori mai mari decât planeta noastră. /rcostea/ddaniela

(www.lesoir.be – 19 aprilie)