În luna aprilie, delegaţiile Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, au participat la două saloane de inventică: „International Engineering Invention Innovation Exhibition i-ENVEX 2018” – Malaezia şi „46th International Exhibition of Inventions Geneva” – Elvetia.
Salonul din Malaezia a fost organizat de Universitatea Malaysia Perlis (UniMAP) şi a găzduit aproximativ 500 de participanţi din 17 țări.
În cadrul acestuia, echipa INCDPM, condusă de ing. DEÁK György, PhD. habil, a prezentat 6 invenţii (una privind redistribuirea debitului unui râu între acesta și brațul său, două din domeniul energiilor regenerabile, două invenţii privind marcarea și monitorizarea speciilor de sturioni și o invenţie referitoare la elaborarea unei soluţii tehnice privind protejarea populaţiei şi a ecosistemelor zonelor umede împotriva inundaţiilor).
Pe lângă participarea în cadrul expoziţiei, reprezentanţii INCDPM au fost invitaţi la sediul Universităţii Malaysia Perlis, pentru a lua parte la o întâlnire cu Vice-Cancelarul UniMAP – Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal. În cadrul întâlnirii, au avut loc discuţii privind activităţile desfăşurate de cele două instituţii, cât şi despre oportunitatea de a încheia un parteneriat pentru atragerea de fondurilor internaţionale în domeniul protecţiei mediului. Întâlnirea cu Vice-Cancelarul UniMAP s-a finalizat prin încheierea unui Protocol de Colaborare între INCDPM şi Universitatea Malaysia Perlis.
În perioada evenimentului, reprezentanţii INCDPM au fost invitaţi să susţină un curs studenţilor UniMAP privind tehnicile şi metodele de monitorizare a factorilor de mediu şi biodiversităţii, dezvoltate şi utilizate de experţii institutului.
De asemenea, delegaţia INCDPM a participat şi în cadrul unei şedinţe de lucru cu lectorii Şcolii de Inginerie a Mediului din cadrul UniMAP, pe diverse tematici de cercetare din domeniul protecţiei mediului.
Invențiile prezentate de echipa INCDPM au fost foarte apreciate de juriul salonului și au primit următoarele distincții:
-Invenția „DKLB-C win-win technical solution for flow redistribution between the Bala Branch and Old Danube” a fost premiată cu medalie de aur i-ENVEX și medalie de aur „Honor of Invention” acordată de WIIPA;
-Invenția „Glazed tiles with photovoltaic potential for roofs” a fost premiată cu medalie de aur i-ENVEX și medalie dublă de aur i-ENVEX;
-Invenția „Prefabricated elements with embedded photovoltaic cells for plating facade and uncirculated terraced roofs” a fost premiată cu medalie de aur i-ENVEX;
-Invenția „DKTB ichtyofauna monitoring station, especially sturgeons, through remote sensing, with ultrasonic tags in different hydrological conditions” a fost premiată cu medalie de aur i-ENVEX;
-Invenția „DKMR-01T mobile station for remotely sensing and monitoring of ichthyofauna, especially for sturgeon in difficult hydrological conditions” a fost premiată cu medalie de aur i-ENVEX;
-Invenția „Technical solutions for protecting the wetlands’ ecosystems and population against floods” a fost premiată cu medalie de aur i-ENVEX.
În plus, INCDPM a primit încă un premiu special în cadrul expoziției i-ENVEX, „Contribution Award”, pentru întreaga activitate de cercetare și inovare.
Salonul de la Geneva a găzduit un număr record de 822 expozanți cu 1000 de inventii din 40 de țări. În cadrul acestui eveniment, echipa INCDPM a prezentat invenția „DKLB-C win- win technical solution for flow redistribution between the Bala Branch and Old Danube”.
Datorită importanţei evenimentului, a fost prezent şi d-nul Ministru al Cercetării şi Inovării, prof. dr. ing. Nicolae Burnete care a apreciat lucrarea prezentată de INCDPM.
Invenția cu care a participat INCDPM București a obținut premiul de excelenţă din partea Universităţii Polithenica din Bucureşti.
Mai mult, INCDPM Bucureşti a acordat două premii speciale: unul pentru lucrarea The Sea Cleaners – Frantai, iar cel de-al doilea pentru lucrarea Coastal erosion protection blocks – Malaezia.
În concluzie, participarea celor două delegaţii INCDPM București în cadrul i-ENVEX 2018 şi în cadrul Salonului Internațional de Invenții de la Geneva a avut un impact pozitiv atât în rândul evaluatorilor, cât şi printre expozanţi şi vizitatori. Din acest motiv, INCDPM îşi menţine proiritar ideea de a întreprinde acțiuni de cercetare-inovare în domeniul protecției mediului, precum și pentru conservarea speciilor de sturioni din Dunărea Inferioară.