Conferinţă susţinută de analistul de politică externă specializat în spaţiul ex-sovietic, Armand Goşu, la TNB

Teatrul Naţional din Bucureşti a fost astăzi gazda unei conferinţe susţinute de analistul de politică externă specializat în spaţiul ex-sovietic, Armand Goşu. „Ce vrea Putin? Agenda liderului de la Kremlin pentru noul mandat” a fost tema propusă  celor care au ales să participe la dezbatere.

Reporter: Angela Matei – Sunt două decenii de când Vladimir Putin evoluează pe prima scenă, sub lumina reflectoarelor, iar luna aceasta şi-a inaugurat al patrulea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse. Analistul Armand Goşu afirmă că pentru a supravieţui, regimul de la Kremlin are nevoie de inamici, iar Vladimir Putin îşi securizeaza puterea prin aceasţă atitudine agresivă, în care Occidentul este duşmanul tradiţional.

Armand Goşu: Lumea îl iubeşte aşa cum e. El are nevoie de acest antioccidentalism tocmai pentru a se menţine la putere. Baza lui de putere se explică doar prin întreţinerea acestor stări de spirit antioccidentale. Rusia, ţară asediată, strânşi uniţi în jurul Kremlinului. În momentul în care dispare acest narativ, practic el riscă să piardă puterea. El nu o va face.

Reporter: O sală plină, vara, în duminica Rusaliilor, la o conferinţă pe teme geopolitice, a fost o surpriză şi pentru analistul Armand Goşu, care spune că tema a fost cea care a atras publicul.

Armand Goşu: Rusia, ca obiect de studiu, în sfârşit şi în România, atrage atenţia,  atrage tineri, atrage o lume matură, atrage intelectualitatea. Deci e un moment bun pentru nişte studii de rusistică care, din păcate, nu prea există în România.

Reporter: Seria „Conferinţelor Teatrului Naţional” va fi reluată în toamnă, cea de astăzi fiind ultima din actuala stagiune./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai