Bananele sunt gustoase şi foarte sănătoase. Fructele sunt bogate în minerale şi vitamine care asigură o creştere rapidă a energiei în organism. De asemenea, fructele conţin pectină, care ajută digestia. Bogate în magneziu, acestea previn crampele musculare. Bananele au un conţinut ridicat de potasiu, care este esenţial pentru sănătatea inimii. Potasiul şi sodiul din banane au efecte benefice asupra tensiunii arteriale şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui. Un consum de banane protejează organismul împotriva bolilor neurodegerative, cum ar fi Alzheimer. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Naţională Gyeonsang din Coreea de Sud au descoperit că bananele (precum şi portocalele şi merele) sunt bogate într-o substanţă care reduce stresul oxidativ.

În unele ţări, bananele sunt folosite şi pentru vindecarea rănilor. Cercetătorii din Germania au analizat mai atent puterea vindecătoare a acestor fructe. Pe rănile minore, adesea se recomandă să pui sare, deoarece aceasta acceerează vindecarea lor. Alţii recomandă tratarea rănilor cu usturoi proaspăt. Pentru rănile superficiale însă, zincul poate contribui la o mai bună vindecare. În multe ţări în curs de dezvoltare, rănile deschise sunt acoperite cu frunze de banane sau cu coaja lor, în loc de plasture.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Jacobs din Bremen, Germania, condusă de profesorul de chimie dr. Nikolai Kuhnert a analizat mai atent puterea de vindecare a bananelor. Cercetătorii au identificat 70 de ingrediente diferite care sunt responsabile de vindecarea rănilor. Rezultatele studiului au fost publicate recent în Journal of Food Measurement and Characterization.
La început, proiectul de cercetare a fost finanţat de Fundaţia Alexander von Humboldt, la îniţiativa farmacistului din Nigeria, prof. dr. Mubo Sonnibare, de la Universitatea Jacobs. Bananele sunt remedii tradiţionale în Africa de Vest şi în mare parte din Asia.
La fel ca ceaiul sau cafeaua, fructele conţin mulţi compuşi polifenolici. Aceste substanţe sunt antibacteriene şi dezinfectante, ajutând astfel la protejarea unei plăgi de infecţii. În banane se mai găsesc şi substanţe cu efect astringent. Aceşti compuşi când ating pielea formează un strat protector peste rană. „Prin această cercetare, am dobândit o înţelegere mai profundă a unui medicament tradiţional”, a spus profesorul Kuhnert

sursa foto:www.heilpraxisnet.de

www.heilpraxisnet.de – 4 iunie

Ada Ionescu, RADOR