Scriitoare din România şi Republica Moldova la Festivalul Big Book de la Varşovia

La finalul lunii iunie, la inițiativa ICR Varșovia, EUNIC Varșovia va fi pentru prima dată partener al celui mai important eveniment literar al capitalei poloneze, Big Book Festival.

Derulat pe parcursul a trei zile (22-24 iunie), Festivalul, ajuns la cea de-a șasea ediție, este organizat în scopul prezentării literaturii într-un mod complet nou, inovativ, care să angajeze deopotrivă creatorii și cititorii lor. Manifestarea internațională Big Book Festival este unul dintre cele mai tinere și mai dinamice festivaluri ale lecturii din Europa. În programul din acest an se regăsesc 50 de întâlniri cu participarea a peste 100 de creatori, scriitori din 30 de țări și aprox. 10 000 de cititori.

În data de 24 iunie va avea loc una dintre cele două mese rotunde ale Festivalului, cele mai puternice elemente din program: PLANETA FEMEILOR. Ce s-ar schimba, dacă femeile ar conduce lumea? – își vor imagina scriitoare, scriitori și cititori din zece țări europene, printre care România și Republica Moldova, reprezentate de Svetlana Cârstean şi Tatiana Ţîbuleac. Moderator va fi cunoscutul jurnalist cultural polonez, Michał Nogaś.

O lume condusă de femei – viziune, utopie, melodia zilei de mâine sau poate o catastrofă? Foarte probabil nu vom fi martori ai acestei realități foarte curând, dar totul este posibil în literatură, în mințile autoarelor, autorilor și celor care citesc. Ce s-ar schimba dacă lumea ar fi condusă de femei? Ce cuceriri și victime ar aduce o asemenea revoluție feminină? De ce este nevoie în realitate pentru ca o asemenea viziune să se concretizeze? Sau poate femeile dețin deja puterea, dar încă nu au folosit-o?

Participanții la eveniment sunt îndemnați la libertatea creativă de a găsi răspunsurile la aceste întrebări. Viziuni postapocaliptice, scenarii absolut pământene, chestiuni globale sau locale, lecții din trecut, realități alternative, interpretări ale prezentului, fapte și fantasme, trăiri personale, teme literare – personale sau întâlnite la alți creatori – toate atitudinile și utopiile sunt permise, chiar și cele neutopice. La masa dezbaterii se vor așeza scriitoarele și scriitorii invitaţi, alături de zece cititoare și cititori, aleși anterior prin concurs.

ICR Varșovia susţine participarea la eveniment a celor două scriitoare din România și Republica Moldova, Svetlana Cârstean și Tatiana Țîbuleac.

Svetlana Cârstean a debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu.
Volumul de debut individual, Floarea de menghină (2008) a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie.

Floarea de menghină a fost publicată în Suedia la editura Rámus, în 2013, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Svetlana Cârstean a lansat în 2015 volumul Gravitație, la Editura Trei. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia un volum comun de poezie-eseu, Trado, publicat la Editura Albert Bonnier, în colaborare cu editura Rámus. Cartea a apărut în 2016 la Editura Nemira.A coordonat, timp de cinci ani, la Editura Pandora M (Grupul Editorial Trei), propria colecție de poezie, “Cercul Poeților Apăruți”. Din toamna lui 2016, coordonează o nouă colecție de poezie la  Editura Nemira, Vorpal. Scriitoarea a făcut parte în calitatea de manager cultural din Curatoriumul care a realizat dosarul Bucureștiului pentru competiția Capitală Europeană a Culturii 2021, în perioada 2015-2016.

Jurnalistă de profesie, cu studii la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comu­ni­cării, Universitatea de Stat din Moldova, Tatiana Ţîbuleac a inițiat în 1995 rubrica Povești adevărate în cotidianul „Flux“ şi a făcut parte din echipa PRO TV Chișinău, din 1999, în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. S-a stabilit în Franța în 2009 și a debutat cu Fabule mo­derne (Ed. Urma Ta, 2014; ediția a II-a, Ed. Libris Editorial, 2016). În 2016 publică cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi (Ed. Cartier, ed. a II-a 2017), un volum deja bestseller în Republica Moldova, foarte bine primit și în România. În luna aprilie 2018, Tatiana Țîbuleac a fost una dintre câștigătoarele la categoria „Proză” în cadrul Galei Premiilor revistei Observator cultural cu Vara în care mama a avut ochii verzi. Romanul este și câștigătorul premiului „Observator Lyceum”, din cadrul aceleiași gale.