Jurnaliştii de la Bruxelles protestează faţă de noua taxă privind acoperirea summiturilor UE

Jurnaliştii de la Bruxelles, care acoperă Uniunea Europeană, au protestat miercuri, acuzând Belgia – gazda instituţiilor UE – că încalcă libertatea presei prin impunerea unei taxe de 50 de euro pentru jurnaliştii care vor acoperi următorul summit al liderilor UE. Conducerea executivă a UE, precum Consiliul European, care organizează summituri, s-a alăturat protestului jurnaliştilor, cerând guvernului belgian să retragă noua lege care va face ca ziariştii belgieni să plătească pentru a fi verificaţi de serviciile de securitate.

Introdusă la 1 iunie, legea a atras atenţia jurnaliştilor marţi, când Consiliul European a transmis presei o invitaţie de acreditare pentru acoperirea summitului UE din octombrie. Pentru prima dată, invitaţia subliniază că jurnaliştii stabiliţi în Belgia trebuie să plătească autorităţilor belgiene pentru verificarea obligatorie de securitate. Asociaţia jurnaliştilor belgieni (AGJPB) a declarat că 1.000 de reporteri vor fi afectaţi de noua lege, pe care o consideră o încălcare a libertăţii presei. Asociaţia a subliniat că mulţi dintre jurnalişti sunt independenţi şi nu au angajatori care să suporte cheltuielile.

De asemenea, AGJPB mai spune că se produce o anomalie: jurnaliştii străini nu vor plăti taxa de 50 de euro pentru că verificările de securitate le vor face guvernele ţărilor din care provin. Jurnaliştii acreditaţi la instituţiile UE au acces liber la sediile centrale ale Consiliului European şi Comisiei Europene din Bruxelles, dar participarea la summituri presupune ca jurnaliştii şi alţi vizitatori să aibă permise suplimentare de acces. Contactat, purtătorul de cuvânt al Ministerului belgian de Externe a refuzat să comenteze./mbaciu/denisse

REUTERS – 1 august