Printre cele peste 450 de insule din Italia, există câteva care nu au fost descoperite de turismul de masă. Fiind mai puţin aglomerate, acestea încântă prin plajele minunate şi istoria lor fascinantă.

1. Pallestrina, Veneţia – Este o insulă îngustă, care are 11 km lungime. Din Veneţia se poate ajunge cu feribotul, în doar câteva minute. Atmosfera este relaxantă, copiii se joacă pe stradă, deoarece nu există maşini. Insula mică este dominată de linişte.

2. Levanzo şi Marettimo, Sicilia –  În afară de cea mai mare şi renumită insulă Favignana, două insule mai mici – Marettimo şi Levanzo – aparţin arhipelagului Egadi. Acestea sunt destinaţia ideală pentru cei care doresc să descopere partea originală a Siciliei, deoarece sunt mai puţin aglomerate şi foarte liniştite. Sunt ideale pentru excursii cu barca sau drumeţii prin peisaje pitoreşti, golfuri, sau scufundări în lumea subacvatică plină de culoare.

3. Panarea, Insulele Eoliene, Sicilia – Insula Panarea este cea mai mică dintre Insulele Eoliene locuite, având doar 1,8 kilometri lungime. Este considerată o „insulă VIP”, pentru că vara se alătură celor 300 de locuitori ai ei membrii elitei italiene şi europene (inclusiv familiile Bulgari, Visconti, Borghese şi Prinţul Laurent al Belgiei), care deţin case pe insulă. Cele mai multe dintre plajele din Pnarea se află la o distanţă mică de mers pe jos. Cel mai sudic punct al insulei este Cala Junco, un golf cu pietricele şi apă limpede.

4. La Maddalena, Sardinia – Cea mai nordică insulă din Sardinia se află pe arhipelagul La Maddalena, înainte de oraşul Palau şi Golful Aezachena. Din albastrul mării se ridică stâncile de granit. Insula face parte dintr-un arhipelag ce poartă acelaşi nume şi este format din şapte insule mari şi câteva mai mici. Arhipelagul este locuit pe tot parcursul anului. De asemenea, este declarat de statul italian rezervaţie naturală şi este inclus în patrimoniul UNESCO. Golful Spalmatore este foarte popular şi se află în nord, la aproximativ cinci kilometri de centrul oraşului La Maddalena.

5. Isola del Giglio, Toscana – Giglio este una din cele şapte insule din arhipelagul toscan, care, din cauza unui naufragiu, a ajuns în centrul atenţiei în presa internaţională; în 2012, nava Costa Concordia a plecat de aici, de pe insulă. Turiştii sunt impresionaţi de apa cristalină şi golfurile nisipoase.

6. Vulcano, Insulele Eoliene, Sicilia – În mitologia romană, insula a fost considerată reşedinţa zeului Vulcanus, zeul focului. Mica insulă vulcanică este dominată de vulcanul înalt de 500 de metri, plin de vegetaţie până la jumătatea sa, care dezvăluie apoi în mijlocul său un crater. Pe Vulcano vin şi persoane pentru tratament, deoarece aici există nişte băi cu sulf.

7. Pantelleria, Sicilia – Insula de origine vulcanică Pantelleria se află solitară în mijlocul strâmtorii dintre Insula Sicilia şi coasta Tunisiei.  Farmecul ei i-a atras denumirea de „Perla Neagră a Mediteranei”. Are plaje albe, stânci abrupte şi palmieri înalţi. Aici, turiştii descoperă un vin excelent şi lacul sărat „Specchio di Venere” („Oglinda lui Venus”). Acest lac turcoaz, mirosind a sulf, este alimentat de izvoare termale. Are o adâncime de 12 metri şi este folosit în scopuri terapeutice.(www.derstandard.at – 2 august) /aionescu

Ada Ionescu, RADOR