Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat Rusia că subminează sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a acuzat Rusia că subminează sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord. Potrivit corespondentului Radio România la Washington, demnitarul american a lansat acuzaţiile înaintea şedinţei de luni a Consiliului ONU de Securitate care va anliza modul în care sunt aplicate aceste măsuri menite să convingă Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear şi balistic.
Reporter: Doina Saiciuc – Într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat, Mike Pompeo a spus că aplicarea sancţiunilor este esenţială pentru a convinge Phenianul să renunţe la armele sale nucleare. Mike Pompeo a vorbit reporterilor după ce ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a acuzat Moscova că încearcă să acopere încălcări ale sancţiunilor, comise de ruşi. Moscova face presiuni pentru schimbări în textul unui raport independent privind încălcarea sancţiunilor.
Mike Pompeo: Am vorbit cu ambasadorul Haley despre aceasta. Rusia a încercat în mod activ să submineze rezoluţiile Consiliului de Securitate. Ruşii lucrează cu comitetul ONU care evaluează respectarea sancţiunilor, în încercarea de a schimba textul raportului. Sper că acest comitet va face ce a făcut în mod istoric, adică va rămâne independent şi va consemna faptele aşa cum sunt ele, neîngăduind unei singure ţări, în acest caz Rusia, să scrie documentul.
Reporter: Domnul Pompeo şi-a declarat speranţa că raportul pe care Comitetul pentru sancţiuni al Naţiunilor Unite urmează să îl publice va fi cel original, care arată în mod clar activităţi legate de încălcarea sancţiunilor./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 septembrie)