Cercetătorii confirmă: un stil de viață sănătos poate crește speranța de viață

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate prelungi speranța de viață cu până la 14 ani în cazul femeilor și cu până la 12 ani în cazul bărbaților. Concluzia aparține cercetătorilor de la Harvard T.H. Chan School of Public Health care și-au propus să cuantifice influența pe care un stil de viață sănătos o poate avea în creșterea speranței de viață.

Studiul a analizat informațiile medicale despre 78.865 de femei, respectiv 44.354 de bărbați disponibile pe o perioadă de 34 de ani, respectiv 27 de ani. Cercetarea s-a bazat pe analiza unor obiceiuri frecvente care pot avea un impact asupra sănătății, printre care mișcarea și activitatea fizică, dieta alimentară și consumul de alcool.

Cercetătorii au stabilit valori de referință pentru a clasifica factorii cu risc scăzut: minim 30 de minute de mișcare pe zi, un consum moderat de alcool (până la 15 g pentru femei și până la 30 g pentru bărbați), o dietă alimentară variată și un indice de masă corporală cuprins între 18,5 și 24,9 kg/m².

Astfel, s-a demonstrat o creștere a speranței de viață în cazul persoanelor care îndeplinesc aceste criterii. În cazul participanților la studiu care nu au respectat aceste criterii, cercetătorii au estimat o speranță de viață pentru cei aflați la vârsta de 50 de ani de +29 de ani în cazul femeilor, respectiv de +25,5 de ani în cazul bărbaților. Iar în cazul celor care au adoptat aceste obiceiuri sănătoase, speranța de viață a fost semnificativ mai ridicată, estimată la 43,1 ani pentru femei și 37,6 ani în cazul bărbaților.

Veste bună pentru iubitorii de bere.

Studii efectuate în rândul populației de-a lungul timpului au arătat contribuția berii la scăderea riscului relativ de apariție a unor afecțiuni, comparativ cu abstinența sau consumul în exces, fapt susținut și de studiul cercetătorilor de la Harvard.

Sinteză: Mariana Drăgoi

RADOR – 28 septembrie