Deputaţii au respins moţiunea simplă iniţiată de liberali împotriva ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici

Deputaţii au respins, astăzi, moţiunea simplă iniţiată de liberali împotriva ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici. La dezbaterea din plen a asistat şi reporterul RRA, Alina Stănuţă, care a sintetizat opiniile exprimate de politicieni.
Reporter: Deputaţii PNL i-au reproşat şefului de la finanţe, Eugen Teodorovici, că pe măsură ce anul fiscal se apropie de final, situaţia bugetară începe să scoată la iveală amatorismul celor care au proiectat o construcţie bugetară profund eronată. Deputatul liberal, Bogdan Huţucă, arăta că de nouă luni, de când ocupă funcţia de ministru al finanţelor, Eugen Teodorovici, pare că nu îşi îndeplineşte atribuţiile.
Bogdan Huţucă: Nu ne-aţi convins până acum că dumneavoastră conduceţi ministerul şi suntem şi mai puternic convinşi că domnul Vâlcov este şeful politicii bugetare. Vă solicităm pe această cale să dispuneţi de urgenţă următoarele măsuri: eliminaţi imediat supracciza la carburanţi, opriţi supraîndatorarea românilor şi a copiilor încă nenăscuţi, demaraţi imediat proiecte majore de investiţie, lăsaţi de la 1 ianuarie 2019 sută la sută din impozit către administraţia locală.
Reporter: Replica ministrului finanţelor a venit imediat. Eugen Teodorovici a demontat cu cifre ceea ce el a numit „minciunile şi dezinformările PNL”. „Avem o economie care creşte sustenabil”, a precizat acesta şi a reamintit opoziţiei că în 2006, când era la putere, România a avut „cel mai dezastruos an din punct de vedere economic”. Eugen Teodorovici a mai acuzat opoziţia că nu înţelege fenomenul economic.
Eugen Teodorovici: În condiţiile în care mulţi dintre dumneavoastră tăiaţi între 25 şi 40% din puterea de cumpărare a salariaţilor şi pensionarilor în perioada crizei, nu înţelegem de ce aţi venit astăzi cu această moţiune, acum când România se regăseşte în topul clasamentului Uniunii Europene cu a cincea cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, exporturile se menţin robuste, şomajul se situează la nivelul minimei istorice de 4,1% în trimestrul II 2018, iar în economie au fost create peste 100.000 de muncă.
Reporter: De partea ministrului şi împotriva moţiunii simple s-au poziţionat reprezentanţii PSD şi ai ALDE, deputatul social-democrat, Marius Budăi:
Marius Budăi: Nu mă pot abţine să nu vă atrag atenţia asupra greşelilor grosolane pe care le-aţi făcut atunci când aţi estimat impactul inflaţiei asupra unei familii. Dacă aşa aţi calculat şi când eraţi la guvernare, nu e de mirare că lucrurile au evoluat cum au evoluat, cu tăieri de venituri, cu inflaţie galopantă şi cu blocaje peste tot în economie./aburtica/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie