Revista presei internaţionale – 16 octombrie

O politică internaţională aparent explozivă şi probleme ce îşi aşteaptă de multă vreme soluţionarea atrag în continuare atenţia ziarelor străine care, prin comentariile lor, trag nişte semnale de alarmă.

„Statele Unite doresc în continuare să reducă la zero exporturile de petrol ale Iranului, dar vor evita noi sancţiuni, având în vedere că piaţa petrolieră este actualmente echilibrată şi bine aprovizionată”. Declaraţia aparţine emisarului special al Statelor Unite pentru Iran, Brian Cook, care, ieri, a organizat o conferinţă de presă pe această temă, după cum relatează cotidianul american „The New York Times”. Oricum, Iranul pare deocamdată să se descurce. Citat de ziarul iranian „Tehran Times”, vicepreşedintele ţării, Eshagh Jahangiri, a declarat, tot ieri, că „Teheranul a găsit noi parteneri, dispuşi să cumpere petrol iranian în pofida sancţiunilor SUA”.

Iar dacă Statele Unite rămân un inamic declarat al Iranului, nu la fel de categorice se arată şi faţă de Arabia Saudită, aflată în centrul unui scandal din cauza posibilei sale implicări în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în sediul consulatului său din Istanbul. Cotidianul american „The Washington Post” se arată deosebit de critic la adresa preşedintelui Donald Trump, considerând că, cităm, „ambiţiile sale în Orientul Mijlociu s-au dovedit nişte fantezii aiuristice”. Acelaşi ziar, critică reacţia preşedintelui american la asasinat, subliniind că „Trump, căruia i-au trebuit şase zile ca să reacţionexze în urma asasinatului, promite acum ‘o pedeapsă severă’, dar a calificat totodată drept ‘excelente’ relaţiile cu regimul saudit”. Pe marginea aceluiaşi incident, din ziarul turc „Sabah” aflăm că „secretarul american de stat Mike Pompeo e în drum spre Arabia Saudită, unde se va întâlni cu Regele Salman care, deşi a respins orice implicare a saudiţilor în asasinat, a ordonat totuşi deschiderea unei anchete”. Să nu uităm însă că, anterior, după cum aflăm din „Saudi Gazette”, un ziar din Riyadh, reacţia oficială a ţării a fost dură: „Regatul respinge cu fermitate orice ameninţări sau tentative de subminare a ţării prin sancţiuni economice, presiuni politice sau false acuzaţii”.

Tot despre sancţiuni vorbeşte şi ministrul italian de interne, Matteo Salvini, dar el se referă la cele impuse Rusiei de Uniunea Europeană. „Sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană sunt absurde”, a declarat ministrul italian, citat de „Il Giornale”. După care, a continuat: „Miercuri, voi pleca pentru a nu ştiu câta oară în Rusia, pentru că sancţiunile reprezintă o absurditate socială, culturală şi economică”. În schimb, rezultatul recentelor alegeri din Bavaria, unde partidul cancelarului Angela Merkel a suferit o grea înfrângere, l-au entuziasmat: „În Bavaria, schimbarea a câştigat, iar Uniunea Europeană, vechiul sistem din Bruxelles, a pierdut. Pentru creştin-democraţi şi socialişti este o mare înfrângere şi, pentru prima oară, prietenii noştri din Alternativa pentru Germania intră în parlamentul regional. Adio Merkel, Schultz şi Juncker!”, a declarat ministrul Matteo Salvini, citat de ziarul britanic „Daily Express”. Cât despre presa germană, titlurile articolelor din diverse ziare vorbesc de la sine: „Marea Coaliţie în criză: crticile vin inclusiv din partea Uniunii Creştin-Democrate”, titrează revista „Stern”. „Vremea mişmaşurilor a trecut!”, citim în ziarul „Frankfurter Allgemeine”. Iar „Die Zeit” conchide: „Socoteala nu a mai mers”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR