Turismul va avea de la 1 noiembrie cea mai mică cotă a TVA dintre sectoarele economice

De astăzi, serviciile turistice vor fi mai ieftine. Intră în vigoare ordonanţa de guvern prin care a fost redusă cota de TVA la 5%, de la 9%, cât a fost până acum. Măsura are scopul de a stimula dezvoltarea turismului şi reducea evaziunea fiscală, după cum relatează Petruţa Dinu.
Reporter: Ordonanţa stabileşte reducerea cotei de TVA pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. Deşi actul normativ nu se referă la serviciile de intermediere a pachetelor turistice, ci are în vedere cazarea direct la hotel, ne putem aştepta la vacanţe un pic mai ieftine, crede preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Dragoş Petrescu.
Dragoş Petrescu: Diferenţa care se va regăsi în preţ va fi foarte mică. Impactul important al acestei reduceri de cotă de TVA se va vedea în încurajarea investiţiilor în industria restaurantelor şi în industria hotelieră. Pe fondul creşterii numărului de vizitatori străini şi români, va fi ca o promovare a investiţiilor în aceste două sectoare.
Reporter: Vor beneficia de reducerea cotei de TVA şi activităţile din industria recreativă, respectiv, pentru permiterea accesului în parcuri de distracţii şi parcuri recreative, dar şi utilizarea facilităţilor sportive pentru practicarea sportului, de exemplu sălile de fitness. Aici cota de TVA este în prezent de 19%. Ordonanţa mai prevede şi eliminarea redevenţelor pentru apa termală şi minerală în sectorul balnear, astfel că turismul va avea de la 1 noiembrie cea mai mică cotă a TVA dintre sectoarele economice./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 noiembrie