Cristina Neagu, în luptă cu Lekic și Cvijic pentru Trofeul Carpați

Trei forțe ale handbalului feminin, România, Serbia și Rusia, pregătesc la București participarea la Campionatul European din Franța

La finalul săptămânii, Sala Polivalentă din București va fi gazda celui mai puternic turneu de handbal feminin disputat în Europa în această perioadă. România – cu două selecționate – Serbia și campioana olimpică Rusia se vor lupta pentru titlu la cea de-a 50-a ediție a Trofeului Carpați. Pentru toate echipele participante, aceasta este ultima verificare înaintea Campionatului European.

Colege la echipa de club și bune prietene în afara terenului, Andrea Lekic, Dragana Cvijic și Cristina Neagu vor fi adversare la Trofeul Carpați, deoarece sorții au decis ca România și Serbia să joace vineri pentru calificarea în finala competiției. Pentru Andrea Lekic, cea mai bună jucătoare a lumii în 2013, Trofeul Carpați are o însemnătate aparte: ”Mi-am început cariera internațională în România la Trofeul Carpați. A fost la Cluj, cred că acum 14 ani, deci acest turneu este ca o tradiție pentru mine”, a spus jucătoarea de la CSM București. Ea spune că întrecerea programată în Capitală este una foarte importantă: „Cred că pentru toate echipele este important, deoarece este ultima verificare înainte de Campionatul European, vor fi meciuri foarte disputate, aștept cu nerăbdare, mai ales că voi juca aici, acasă. Mă concentrez în primul rând pe echipa mea, deoarece nu avem mult timp să fim împreună, trebuie să profităm de această ocazie să ne concentrăm pe jocul nostru, pentru că avem niște absențe din cauza accidentărilor”, a mai spus Lekic. Ea revine cu acest prilej în națională pentru participarea la Europene, după ce în urmă cu doi ani Serbia a lăsat în afara lotului majoritatea vedetelor care au boicotat naționala în 2015.

Dragana Cvijic: ”Este foarte important să ai cea mai bună jucătoare în față”

În aceeași situație se află și o altă vedetă a CSM București, Dragana Cvijic. Ea spune că așteaptă cu nerăbdare revederea cu Cristina Neagu, chiar dacă de data aceasta din postură de adversară, pentru că atunci când joci împotriva celei mai bune jucătoare din lume toată echipa are de câștigat: ”Nu mă gândesc încă la cum o vom opri pe Cristina. Este foarte importantă pentru echipa României și ne putem antrena foarte bine împotriva ei. Este foarte important să ai cea mai bună jucătoare în față, trebuie să rămâi concentrată, să ai răbdare, trebuie să gândești mai mult, va fi cu siguranță un antrenament bun pentru noi”, a spus Cvijic. Ea spune că privește Trofeul Carpați ca pe o competiție foarte importantă în pregătirea participării la Campionatul European, acolo unde Serbia va juca împotriva Poloniei, Suediei și Danemarcei. ”Pentru noi este important să avem mai multe meciuri înainte de Campionatul European pentru că avem o grupă foarte grea și trebuie să ne calificăm mai departe. Sunt fericită că jucăm în România, la București, și că voi reveni aici. Este bine că jucăm contra României deoarece au o echipă foarte bună, cu un antrenor foarte bun. Mă aștept la un meci dificil, unde putem încerca lucruri noi și să pregătim meciurile de la Campionatul European”, a spus sârboaica. Ea a recunoscut că, pentru fiecare dintre componentele Serbiei, obiectivul este calificarea la Jocurile Olimpice din 2020 și că Europenele reprezintă o fază intermediară a îndeplinirii acestui vis. ”Dacă terminăm pe locul 5 la Europene, pentru mine va fi ca și cum ne-am clasa pe locul 1. Dar bineînțeles cu toții visăm la finală și medalii. Nu îmi poate spune nimeni că nu pot visa, dar trebuie să fiu realistă și să mă gândesc întâi la meciul cu Polonia. O luăm pas cu pas. Acest campionat este important pentru noi deoarece vrem să ajungem la Jocurile Olimpice și acesta este un mod prin care putem ajunge la Olimpiadă”, a declarat pivotul naționalei Serbiei. Alături de Cvijic și Lekic, în naționala Serbiei evoluează alte trei jucătoare din Liga Florilor: Željka Nikolić și Jelena Trifunović, ambele de la SCM Craiova, și Marina Dmitrovic, de la Corona Brașov.

Campioana olimpică, Rusia, vine cu toate vedetele

Partida dintre România și Serbia va avea loc vineri, de la ora 18.30, în sala Polivalentă din București. Învingătoarea acestei partide va juca, sâmbătă, 24 noiembrie, finala Trofeului Carpați, contra câștigătoarei partidei dintre România B și Rusia, campioana olimpică en-titre. La această din urmă formație, antrenorul Yevgeny Trefilov a convocat toate vedetele, astfel că se anunță meciuri cu adevărat spectaculoase.

Ca și pentru celelalte naționale participante la Trofeul Carpați, și pentru România competiția este una de verificare pentru participarea la Campionatul European care va avea loc în Franța, în intervalul 29 noiembrie – 16 decembrie. Naționala noastră va face parte acolo din Grupa D, alături de Cehia, Germania și campioana europeană en-titre, Norvegia. Obiectivul trasat de FRH este ocuparea unuia din locurile 1-6.

Program Trofeul Carpați 2018
Vineri, 23 noiembrie
România B – Rusia, ora 16.00
România – Serbia, ora 18.30
Sâmbătă, 24 noiembrie
Finala Mică, ora 16.00
Finala Mare, ora 18.30

Biletele au fost puse în vânzare

Biletele pentru Trofeul Carpați se pot achiziționa din rețeaua Bilete.ro, de pe site-ul www.frh.ro/bilete sau de la casieria Bilete.ro (Calea Griviței nr. 143, București – în incinta Hotel Ibis Gara de Nord, program Luni – Joi orele 12.00-19.00 și Vineri între orele 12.00-16.00). Se pot cumpăra fie tichete de acces pentru fiecare dintre cele două zile de concurs – costă între 30 și 40 de lei, în funcție de categorie – fie abonamente pentru ambele zile. Prețul acestora este cuprins între 50 și 75 de lei, în funcție de categorie. Copiii cu vârsta de până la 7 ani beneficiază de intrare gratuită și vor ocupa același scaun cu adultul însoțitor. Fiecare spectator poate contribui la crearea unei atmosfere de vis: ”Vino îmbrăcat în roșu, galben sau albastru și hai să transformăm Sala Polivalentă într-un mare tricolor!”, este mesajul organizatorilor către fani.

Lotul naționalei România A

Portari: Denisa Dedu (Siofok/ Ungaria), Iulia Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea)

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti), Laura Chiper (ASC Corona Braşov)

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei (SCM Gloria Bistriţa), Cristina Florică (SCM Râmnicu Vâlcea)

Centru: Eliza Buceschi (ASC Corona Braşov), Cristina Laslo (Buducnost Podgorica/ Muntenegru), Laura Pristaviţă (SCM Gloria Bistriţa)

Interi dreapta: Ana Maria Drăguț (Kisvardai KC/ Ungaria), Melinda Geiger (Siofok/ Ungaria),

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Gabriela Perianu (Siofok/ Ungaria)

Pivoți: Daniela Raţiu (SCM Gloria Bistriţa), Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea), Crina Pintea (Issy Paris/ Franţa).

Antrenor: Martin Ambros