Viitor incert pentru urşii polari, în Canada

Viitorul este „incert” pentru urșii polari și somonul din Pacific care trăiesc în Canada, din cauza schimbărilor climatice și a perturbării habitatelor acestora, a avertizat un comitet de experți.
„Canada riscă să piardă unele specii emblematice ale biodiversității sale”, avertizează Comitetul pentru situația speciilor pe cale de dispariție în Canada (Cosepac), într-un comunicat.
Frasinul negru, „un copac răspândit” în America de Nord, ursul polar, „cel mai mare prădător terestru din Canada” și multe populații de somon chinook, care se reproduc pe coasta Pacificului „sunt în pericol de dispariție în Canada”, îşi exprimă îngrijorarea Cosepac. Odată cu dispariția banchizei de gheaţă din Arctica, în această vară, „ursului polar îi va fi din ce în ce mai greu să vâneze foci”, principala sa pradă, subliniază acest organism științific care face recomandări guvernului.
Arctica este regiunea lumii în care încălzirea globală este cea mai pronunțată, de două până la de trei ori mai mult decât în ​​alte părți ale planetei, iar, pe termen scurt, „sunt așteptate schimbări semnificative în întreaga arie de repartizare” a ursului polar, a remarcat comitetul.
Conform unui recensământ din 2011, Canada are aproximativ 15.500 de urși polari pe teritoriul său, aproape două treimi din populația globală a acestui carnivor devenit emblema luptei împotriva schimbărilor climatice.
„Deși ursul polar nu este încă amenințat cu dispariția, viitorul său este incert”, a declarat comitetul, care consideră „îngrijorătoare” situația după 1991.
În plus, Cosepac este preocupat şi de soarta somonului chinook, „regele somonilor din Pacific”, o specie migratoare „odinioară abundentă”. „Comitetul a constatat că 13 populații de somoni chinook au prezentat o tendință descendentă, dintre care opt au fost evaluate ‘pe cale de dispariție’, patru ca fiind ‘amenințate’ și una care provoacă o ‘îngrijorare specială’ „, potrivit comunicatului. În cauză:construirea digurilor pe râuri, pescuitul excesiv, deteriorarea habitatului natural sau prezența speciilor invazive non-indigene. Soarta somonului chinook este îngrijorătoare deoarece această specie constituie baza alimentară a altor animale, cum ar fi balenele ucigaşe de pe coasta canadiană a Pacificului, o specie deja clasată ca fiind pe cale de dispariție, afirmă Cosepac.
În cele din urmă, comitetul a clasificat ca fiind „specie amenințată” şi frasinul negru, emblematic în Canada: în mai puțin de 20 de ani, o insectă non-indigenă a „ucis aproximativ două miliarde” de asemenea copaci în regiunea Marilor Lacuri.
„Multe parcuri urbane, inclusiv la Toronto, Montreal și Ottawa, și-au pierdut deja cea mai mare parte din frasinii negri”, mai precizează Cosepac./rcostea/vdraguta

www.lefigaro.fr – 5 decembrie