MAGYAR IDŐK: Opoziţia din România a votat demiterea lui Liviu Dragnea, dar partea guvernamentală nu recunoaşte acest lucru

La şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor din Bucureşti a izbucnit un scandal după ce vicepreşedintele Florin Iordache care a condus şedinţa a refuzat prevalându-se de regulamentul Camerei să supună la vot iniţiativa opoziţiei privind intenţia de demitere a preşedintelui Camerei.
Ulterior opoziţia a votat sub conducerea „propriului” reprezentant demiterea preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar partea guvernamentaloscut acest lucru.
Conform regulamentului în vigoare rechemarea oricărui membru al Comisiei poate fi propusă doar de şeful grupului care l-a desemnat, or şeful grupului PSD nu a cerut aşa ceva.
În demersul său opoziţia s-a bazat pe faptul că în opinia sa coaliţia social-liberală şi-a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, iar plenul parlamentului deţine dreptul suveran de a lua orice decizie trecând şi peste propriul regulament. După ce conducătorul sedinţei a refuzat acest lucru, opoziţia a împiedicat desfăşurerea în continuare a şedinţei făcând gălăgie..
Şedinţa a început în mod neobişnuit încă de dimineaţă când din cauza acţiunii opoziţiei deputaţii au sosit în fugă în sală în număr mai mare, iar vicepreşedintele Camerei, Gabriel Pirtea din partea opoziţiei a încercat – fără succes – să intre şi în rolul celui ce conduce şedinţa. Raluca Turcan, şeful grupului PNL, a cerut să fie trecută pe ordinea de zi votul privind demiterea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi a preşedintelui Liviu Dragnea, însă Iordache a refuzat acest lucru prevalându-se de regulamentul Camerei.
Acuzaţiile şi vociferările reciproce care au durat mai multe ore au ajuns până acolo ca vicepreşedintele din opoziţie să apuce un alt microfon şi să anunţe că a preluat conducerea şedinţei de la Iordache şi să declare trecerea la vot. Deputaţii din opoziţie au votat prin ridicarea mâinii pentru demisia preşedintelui şi a vicepreşedintelui. Iordache care s-a aflat la pupitrul conducătorului de şedinţă nu a acceptat această procedură de vot fără a se face uz de sistemul electronic de numărare a voturilor, considerând-o nereglementară.
Iordache a închis şedinţa dar o vreme a mai rămas pe locul său ca nu cumva opoziţia să poată ocupa scaunul conducătorului de şedinţă. Din aceleaşi motive au rămas o vreme în sală şi deputaţii din partidul de guvernământ pentru a se păzi reciproc. Preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, nu a luat parte la şedinţă.
Liderul celor trei partide de opoziţie din Parlamentul bucureştean a anunţat ulterior că la şedinţa plenară preşedintele Liviu Dragnea şi unul din vicepreşedinţii social-democraţi ai Camerei au fost demişi din funcţie la şedinţa plenară a Camerei. Au susţinut că partea guvernamentală nu mai deţine majoritatea şi din acest motiv a încercat să împiedice votul privind demiterea preşedintelui Camerei. În aprecierea lor nu ei, ci partea guvernamentală a încălcat regulamentul Camerei prin faptul că Iordache, vizat în mod direct, nu a fost dispus să predea colegului său liberal conducerea şedinţei.
Politicienii din partidul de guvernământ au apreciat că opoziţia a încercat demiterea preşedintelui social-democrat al Camerei prin intermediul unei „acţiuni ilegale de gherilă” care, în opinia lor, a fost dirijată din umbră de însuşi preşedintele de dreapta, Klaus Iohannis. PSD nu a recunoscut că nu mai există majoritatea parlamentară care susţine guvernul Dăncilă, însă nu sunt dispus să demonstreze acest lucru decât în cadrul unui vot care respectă regulamentul Camerei.(MTI)

A román ellenzék megszavazta Liviu Dragnea leváltását, amit a kormányoldal nem ismer el

MAGYAR IDŐK (Ungaria), 5 decembrie 2018

Traducera: Imola Stănescu