La Timişoara continuă manifestările dedicate comemorării eroilor martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989

La Timişoara continuă manifestările dedicate comemorării eroilor martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989. Ieri a fost zi de doliu în memoria celor care, în urma cu 29 de ani, şi-au pierdut viaţa pe străzi, împuşcaţi de forţele de represiune ale regimului comunist. Pe tot parcursul zilei au avut loc slujbe de pomenire şi parastase la Catedrală şi în cimitire, precum şi depuneri de coroane de flori la monumentele Revoluţiei. Corespondenta RRA Alina Bujancă a stat de vorbă cu revoluţionari şi membri ai familiilor îndoliate, prezenţi la manifestări.
Reporter: Alina Bujancă – Cu ce gânduri, astăzi, la comemorarea eroilor martiri ai Timişoarei?
-: În primul rând, cu durere în suflet pentru morţii Revoluţiei şi pentru toţi eroii neamului.
Reporter: Pe cine pomeniţi astăzi?
-: Mama… Pinzhoffer Georgeta, moartă în 17 decembrie.
Reporter: Ce vă amintiţi din acele zile?
-: Totul! Mi-a rămas în minte şi în ziua de azi, după 29 de ani, şi cred c-o să-mi rămână şi după alţi 29 de ani. Asta e cea mai mare durere a noastră. Anul viitor se fac 30 de ani; nu se ştie absolut nimic… Noi vrem să aflăm adevărul.
Reporter: Pe cine pomeniţi astăzi?
-: Pe băiatul meu, Radian Belici. A fost împuşcat în 17 decembrie. L-au dus la Judeţeană şi de acolo a fost transportat la Bucureşti.
Reporter: La crematoriu… a fost ars.
-: La crematoriu, da. Au trecut 29 de ani… Suntem numai cu lacrimi pe obraji… Ne doare inima! Care-au tras sunt liberi, nici nu se ştie…
-: Toate generaţiile de după Revoluţie să nu uite că cineva a plătit cu preţ de sânge această libertate. Această libertate nu trebuie să o înţelegem greşit. Şi m-aş bucura ca toate generaţiile care vor veni după noi să lupte pentru această ţară frumoasă şi pentru binele ei./lalexandrescu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 decembrie)