Forţele de ordine franceze au fost mobilizate pentru cea de-a IX-a sâmbătă de proteste ale aşa-numitelor „veste galbene”

Forţele de ordine franceze au fost mobilizate pentru cea de-a IX-a sâmbătă de proteste ale aşa-numitelor veste galbene. Primii protestatari se află deja pe străzile Parisului, de unde transmite acum, în direct, corespondentul nostru, Daniela Coman.

Corespondență de la Paris – Reporter: Daniela Coman
Realizator: Bună ziua, Daniela!

Reporter: Bună ziua! Manifestanții au plecat din mai multe zone ale Parisului, iar acum parcurg în marș traseul fixat, urmând să se reunească pe Champs-Élysées, locul tradițional de protest al ‘vestelor galbene’, pentru deja a noua sâmbătă consecutiv. Mă aflu acum în Piața Bastiliei, care a fost deja blocată de manifestanți, circulația a fost oprită cu câteva minute în urmă. Grupul de circa 1000, poate 2000 de ‘veste galbene’, care aștepta aici, tocmai s-a alăturat coloanei mult-mult mai numeroase, plecată în urmă cu o oră din cartierul financiar Bercy, unde au protestat în fața Ministerului de Finanțe.

Manifestanții strigă în continuu sloganuri ostile la adresa Guvernului, cer demisia președintelui Emmanuel Macron și îi huiduie pe polițiști. Este foarte-foarte multă poliție. Coloana de manifestanți va fi însoțită de forțele de ordine pe tot traseul, pe Champs-Élysées, care este destul de lung. De precizat că marșul ‘vestelor galbene’ va străbate mai multe artere comerciale; multe magazine au ales să nu deschidă astăzi, chiar dacă este primul weekend din perioada de reduceri, o nouă lovitură pentru comercianți. Așa cum a anunțat încă de zilele trecute, autoritățile au mobilizat peste 80.000 de polițiști și jandarmi, în toată Franța, pentru a preveni și contracara orice încercare de manifestare violentă, însă nu știu dacă vor reuși.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a avertizat din nou în această dimineață că nu va fi permisă nicio atitudine violentă din partea protestatarilor, iar cei care vor încerca să provoace distrugeri vor fi reținuți pe loc. Voi reveni mai târziu cu informații, voi pleca împreună cu vestele galbene spre traseul pe care îl vor parcurge astăzi prin Paris.

Realizator: Mulțumesc! A fost în direct de la Paris, despre protestele ‘vestelor galbene’, corespondenta noastră, Daniela Coman./fdoman/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie