Autorităţile de la Lugansk semnalează patru cazuri de încălcare a armistiţiului în estul Ucrainei

Autorităţile autoproclamatei republici populare Lugansk au semnalat patru cazuri de încălcare a armistiţiului, în estul Ucrainei, de către forţele guvernamentale ucrainene, în ultimele 24 de ore, informează Agenţia de presă Lugansk, care este citată de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
„În ultimele 24 de ore, forţele guvernamentale ucrainene au încălcat de patru ori armistiţiul în estul Ucrainei. Patru localităţi din autoproclamata republică populară, Zolotogo-5, Molodiojnoe, Jelobki şi Kalinovki, au fost supuse unor atacuri armate”, anunţă Ministerul Apărării din autoproclamata republică populară Lugansk. Au fost folosite artileria, blindatele şi armele de foc, ţinta atacurilor fiind cele patru localităţi. Insurgenţii au fost supuşi unor atacuri armate, fiind folosite artileria, maşinile blindate, rachetele de tip ZU-23-2 şi obuziere de calibrul 82 mm. Pe întreg teritoriul autoproclamatei republici populare Lugansk au fost lansate mai multe proiectile», anunţă autorităţile autoproclamatei republici populare Lugansk din estul Ucrainei, într-un comunicat remis miercuri, 23 ianuarie, potrivit Agenţiei de presă RIA NOVOSTI. Nu există, deocamdată, informaţii dacă s-au înregistrat victime în rândul civililor.
Amintim că reprezentanţii Grupului de contact, grup responsabil de reglementarea situaţiei din Donbas, au decretat, în cadrul reuniunii de la Minsk, din 26 august 2017, necesitatea instituirii din data de 1 septembrie 2017 a unui armistiţiu pe durată nelimitată. Acest acord a devenit al patrulea la număr, după acordurile din 2014 cu privire la încetarea ostilităţilor în regiune şi respectarea regimului de pace. Cu toate acestea, nu s-a produs o ameliorare semnificativă a situaţiei din regiune.
Autorităţile autoproclamatei republici populare Lugansk au semnalat faptul că forţele guvernamentale ucrainene au plasat un complex de rachete de tip Osa chiar în curtea unui imobil situat în zona liniei de demarcaţie din Donbas.
Andrei Marociko, purtătorul de cuvânt al Miliţiei Populare din autoproclamata republică populară Lugansk, a precizat pentru Agenţia de presă RIA NOVOSTI, că, în perioada 22-25 ianuarie, vor avea loc exerciţii militare comune ale forţelor armate din cele două autoproclamate republici populare Lugansk şi Doneţk.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că, în cadrul întrevederii dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, care a avut loc la Palatul Mezeberg, din Germania, în luna august 2018, cei doi lideri şi-au exprimat regretul lor faţă de trenarea procesului de implementare a Acordurilor de la Minsk.(www.russian.rt.com – 23 ianuarie)/vdraguta/gpodea

 

RADOR (23 ianuarie)