Majorarea alocaţiilor pentru copii în bugetul pe 2019, admisă de plenul Parlamentului

Dezbateri care vor continua probabil până la noapte au loc în plenul parlamentului. Senatorii şi deputaţii adoptă, pe articole, bugetele defalcate ale ministerelor. Deşi sunt luate în discuţie sute de amendamente, majoritatea ale opoziţiei, puţine dintre acestea au fost admise de plen. Printre ele, majorarea alocaţiilor pentru copii începând cu luna viitoare. Alina Bordeiaşu revine, în direct, de la Parlament, cu cele mai proaspete informaţii.
Reporter: Cu 123 de voturi pentru şi 119 împotrivă, parlamentarii au adoptat în plen un amendament al PNL, respins iniţial în comisii, ce prevede majorarea alocaţiilor de stat pentru copii de la 1 martie 2019. Pe baza propunerii făcute de deputatul PNL Robert Sighiartău, alocaţia pentru copiii de peste doi ani creşte de la 84 la 150 de lei, iar cea pentru copiii de sub doi ani, de la 200 la 300 de lei pe lună.
Robert Sighiartău: Copiii români au nevoie de standarde mai ridicate de viaţă şi de nivel de trai în România, nu în altă ţară. Avem o problemă mare demografică. Avem o problemă legată de natalitate. Mă bucur că astăzi Partidul Naţional Liberal a reuşit să treacă acest amendament.
Reporter: Votul a fost primit cu aplauze din partea opoziţiei, aflată în sală, în timp ce deputatul ALDE Varujan Vosganian a pus sub semnul întrebării rezultatul obţinut.
Varujan Vosganian: Este ceva ciudat. Dintre toţi colegii care am fost de la ALDE, aproape jumătate parcă nu ar fi votat.
Reporter: După o pauză de consultări cerută de PSD, bugetul Ministerului Muncii, cu acest amendament admis, a fost adoptat cu 265 de voturi pentru şi 8 împotrivă. Au mai trecut bugetele Ministerului Mediului fără modificări şi cel al Ministerului Agriculturii cu două amendamente PSD, ce presupun suplimentări de fonduri pentru programe antigrindină. Cu puţin timp în urmă, anexa la bugetul Ministerului Transporturilor a fost votată cu modificări ce vizează suplimentări de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona Moldovei. La această oră, dezbaterile continuă cu Ministerul Educaţiei./roprea/gioan

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 februarie