Conştientizarea riscului producerii unui seism major în România

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului organizează mâine, când se împlinesc 42 de ani de la marele cutremur din 1977, o serie de evenimente de conştientizare a riscului producerii unui seism major în România.

La Biblioteca Naţionala vor avea loc expoziţia mobilă despre cutremure a institutului şi Caravana „Fii Pregătit” a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Un simpozion despre cutremurele din Vrancea va fi organizat la Academia Română, iar 3 tururi ghidate gratuite prin Bucureşti vor spune povestea efectelor marilor cutremure asupra Capitalei, dar şi a contextului actual, de ce sunt atâtea clădiri vulnerabile seismic şi care sunt perspectivele de îmbunătăţire a situaţiei.

Cele mai sigure clădiri din Bucureşti sunt cele construite între 1963 şi 1989 sau cele care au fost ridicate după anul 2.000, consideră experţii. Restul construcţiilor ridicate în alţi ani, în special clădirile care depăşesc 3 etaje, prezintă riscuri pentru că au fost construite fără respectarea normelor în domeniu.

Reporter: Bogdan Isopescu – Experţii spun că în 1963 au fost adoptate primele norme complete în domeniul rezistenţei clădirilor la seism şi, ca atare, tot ce s-a construit înainte de această dată poate prezenta riscuri. Dintre acestea, clădirile cu un nivel sau două ar putea trece testul unui cutremur ca cel din 1977 în mai mare măsură, însă cele care depăşesc trei etaje prezintă riscuri ridicate. Aceleaşi riscuri le prezintă şi clădirile de peste trei etaje construite între 1990 şi 2001 pentru că, afirmă aceeaşi specialişti, în acea perioadă s-a construit mult, fără a respecta normele sau chiar fără autorizaţie.

Alexandru Cojocariu, expert în rezistenţa clădirilor la seism: ce s-a construi între 1990 şi 2000, pe vremea când nu exista /…/ Bucureştiului şi nu exista obligaţia proiectului tehnic pentru emiterea autorizaţiei de construire, drept pentru care lumea construia cum îi trăznea prin cap, lua o amendă de 7 milioane, plătibile jumătate în 48 de ore, şi intra în legalitate.

Reporter: Primăria generală a făcut în anii 90 o primă evaluare pentru clădirile mari construite înainte de 1963 şi a reieşit că există aproape 400 de imobile cu risc seismic ridicat. Expertize au fost făcute şi pentru blocurile construite în perioada comunistă, cele care, se pare, respectă normele la fel de bine ca şi clădirile construite după anul 2001. Primăria nu poate însă derula expertize pentru toate clădirile din Bucureşti aflate în proprietate privată, aşa că există foarte multe care care scapă controlului. De aceea, specialiştii recomandă tuturor proprietarilor să ceară o expertiză seismică a clădirilor în care locuiesc, pentru a şti dacă trăiesc în siguranţă./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 martie