UITE, BARZA! – 100 de cuiburi noi instalate în ultimii 2 ani, după lansarea aplicației de mobil pentru semnalizarea problemelor

  • Berzele au început să revină în România, din 12 martie
  • Companiile de distribuție ale Enel în România au amplasat 100 de suporturi metalice pentru cuiburi în ultimii doi ani, mare parte la coordonate furnizate de aplicația Uite Barza!
  • Toți utilizatorii de telefoane mobile smart pot semnala o zonă periculoasă pentru păsările aflate în migrație

Migrație sigură și cuiburi noi – acestea sunt avantajele pe care le au berzele albe din Româniadupă 2 ani de la lansarea aplicației mobile Uite Barza!. Aplicația este dezvoltată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România și a ajuns la peste 9.000 de utilizatori.

 100 de cuiburi noi

Peste 100 de familii de berze albe au locuințe noi sau renovate, ca urmare a semnalărilor primite cu ajutorul aplicației de telefon mobil „Uite Barza!”, în doar 2 ani de la lansarea ei oficială. Procedura este simplă – utilizatorii aplicației semnalează cuiburile de barză localizate pe stâlpi ai rețelelor electrice în poziții care prezintă riscuri, SOR analizează și livrează toate datele spre companiile E-Distribuție, iar cuiburile sunt înălțate, amplasate sau refăcute, astfel încât păsările să nu fie în pericol de electrocutare.

„Cred că aici se vede cel mai bine cât de importantă este aplicația, care este impactul ei major în protejarea berzelor albe – la începutul fiecărui nou sezon de cuibărit. Utilizatorii ne semnalează din luna iulie unde sunt cuiburile care au probleme, iar noi mergem toamna cu statistica spre partenerii noștri de la Enel. Reprezentanții companiilor de distribuție sunt singurii care au voie să urce pe stâlpii de electricitate, cei care pot monta suportul de cuib. Anul acesta, prima semnalare de stoluri de berze am avut-o pe 12 martie, dată la care deja erau montate noi suporturi metalice pentru cuiburi de angajații companiilor de distribuție ale Enel în România”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR.

Un cuib de barză albă este alcătuit din crengi, pământ, cârpe, hârtii și poate ajunge și la greutatea de o tonă. Nu este casă doar pentru berze, ci adăpostește și alte specii de păsări de mici dimensiuni care încap lejer printre crengile cuibului. Riscul cel mai mare pentru berze apare atunci când puii coboară din cuib și ating firele neizolate sau când chiar cuibul atinge firele neizolate, produce un scurt circuit și ia foc. Pentru a evita acest lucru, companiile E-Distribuție au amplasat până acum peste 700 de suporturi metalice pentru cuiburi de barză albă pe stâlpi.

Zbor sigur

Amplasarea de cuiburi artificiale în locurile unde ar putea fi probleme nu este singurul avantaj pe care berzele albe îl au de pe urma acestei aplicații. Din 2018, migrația lor prin România devine tot mai sigură. Utilizatorii aplicației „Uite Barza!” pot semnala de acum orice incident din migrația berzelor – coliziune, electrocutare.

Berzele migrează în stoluri mari și trec pe lângă linii de înaltă tensiune care nu sunt semnalizate, linii cu care uneori intră în coliziune și mor. Când se odihnesc, în migrație, se pot așeza pe stâlpi de medie tensiune care nu sunt izolați, iar rezultatul este din nou unul tragic pentru păsări. Aplicația, prin intermediul funcției „Incident” preia fotografia păsării și locul unde a fost găsită moartă și le trimite către baza de date a SOR. Este realizată o hartă cu locurile unde apar aceste incidente, iar harta este trimisă companiilor Enel, suprapusă cu rețeaua și se poate interveni cu precizie. Fie sunt amplasate semnalizatoare de linie, fie sunt izolați stâlpii care prezintă riscuri pentru păsări.

Soluțiile de protejare a berzelor rămân supraînălțarea cuiburilor existente, cu ajutorul suporților metalici, izolarea liniilor și amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile electrice. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate peste 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Caravana de inelare

În vara anului 2019, SOR va organiza cea de-a treia numărătoare a berzelor albe din România cu ajutorul aplicației. Acțiunea are loc doar vara, în perioada 25 iunie – 31 iulie, atunci când păsările sunt la cuib, iar puii sunt destul de mari pentru a fi vizibili.

Conform recensământului de berze albe organizat în 2014 la nivel european, România are 5400 de cuiburi de barză, iar an de an au fost descoperite cuiburi noi cu ajutorul aplicației. În 2018, aplicația „Uite Barza!” a fost folosită la semnalarea primelor două cuiburi de barză albă din București.