(Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP)
de Razvan Moceanu

Joi, 20 iunie, cantautorul, producătorul şi muzicianul american Lionel Richie împlineşte 70 de ani. Este unul dintre cei mai apreciaţi solişti americani ai anilor ’80 ai secolului trecut, dominând topurile pop cu o serie remarcabilă de hit-uri, intrate în topuri, cinci dintre melodiile sale ajungând pe locul 1 în clasamentele muzicale ale vremii. De-a lungul carierei, albumele sale s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare, el lansând câteva hit-uri memorabile, precum „Hello”, „Say You, Say Me”, „All Night Long”, „Dancing On The Ceiling” sau „Easy Like Sunday Morning”.

* * * * *

Lionel Brockman Richie Jr. S-a născut la 20 iunie 1949, la Tuskegee, Alabama, Statele Unite.

Şi-a petrecut copilăria în campusul Institutului Tuskegee, unde mai mulţi membri ai familiei sale au lucrat.

A urmat colegiul aici, în acea perioadă alăturându-se grupului Commodores (alături de (Milan Williams, Ronald LaPread, William King Jr, Thomas McClary şi Walter „Clyde” Orange) – ca saxofonist şi vocalist – , grup care avea să devină cea mai de succes trupă a studioului Motown, în anii ’70. Grupul s-a făcut cunoscut şi a câştigat , după o audiţie, în anul 1971, şansa de a face parte din concertele trupei Jackson 5.

Lionel Richie a fost şi compozitor pentru The Commodores, remarcabile fiind câteva balade precum ”Easy”, ”Three Times a Lady” şi ”Still”, ultimele două ajunse pe primele locuri în topurile muzicale.

În anul 1975, la 18 octombrie, se căsătoreşte cu Brenda Harvey, o colegă de colegiu de care se îndrăgostise.

În anul 1980, Richie începe să compună şi să devină producător pentru solistul country-pop Kenny Rogers, iar în anii următorii a cântat mai multe piese alături de Diana Ross. Din colaborarea celor doi a ieşit melodia ”Endless Love”, cel mai de succes single din istoria studioului Motown, melodie aflată în fruntea topurilor muzicale timp de 9 săptămâni la rând. Lionel Richie cunoaşte o popularitate însemnată, însă în aceeaşi perioadă neînţelegerile dintre el şi trupa The Commodores cresc, iar în anul 1981, Richie optează pentru o carieră solo.

În anul 1982, lansează, din postura de compozitor şi interpret, la Motown, primul său disc solo, ”Lionel Richie”, care a cunoscut un succes semnificativ, ajungând pe locul al treilea în topurile muzicale şi la vânzări de peste 4 milioane de exemplare.

În anul 1983, Lionel Richie şi soţia sau au adoptat-o pe micuţa Nicole Camille Escovedo.

A urmat lansarea albumului ”Can’t Slow Down”, care s-a vândut în mai bine de 10 milioane de copii şi a primit Grammy-ul pentru ”Albumul Anului” în 1984. ”Can’t Slow Down” a cuprins cinci piese de Top 10, între care ”All Night Long ” şi, mai ales, ”Hello”, ambele ajunse pe locul 1.

Tot în 1984, când la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, organizatorii au anunţat un invitat surpriză pentru ceremonia de închidere, mulţi s-au gândit la Michael Jackson. Dar Lionel Richie a fost cel care a susţinut spectacolul „All Night Long”, care a avut o audienţă estimată la 2,3 milliarde de telespectatori din întreaga lume.

În anul 1985, Lionel Richie i s-a alăturat lui Michael Jackson într-un demers caritabil, compunând piesa USA for Africa – ”We Are the World”, care a permis colectarea unor sume considerabile destinate persoanelor care sufereau de foamete.

(Photo by SCOTT FLYNN / AFP)

În acelaşi an, a înregistrat balada ”Say You, Say Me”, pentru filmul ”White Nights”, care nu a fost inclusă pe albumul cu piesele de pe coloana sonoră a producţiei, însă a ajuns în topurile muzicale. ”Say You, Say Me” va primi premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală, în 1986.

Deşi melodia urma să dea numele unui nou album, până la urmă acesta a apărut sub titlul ”Dancing on the Ceiling”, după single-ul artistului, care, însă nu a atins succesul aşteptat deşi, albumul s-a vândut în 4 milioane de exemplare.

În 1986, în timp ce era căsătorit cu Brenda, Richie a început o relaţie cu Diane Alexander, iar după doi ani, avea să se separe de soţia sa, după ce aceasta a aflat de relaţia extraconjugală a soţului.

În anul 1987, Lionel Richie a luat o pauză din muzică, până în anul 1992, când Motown lansa compilaţia ”Back to Front”, care cuprindea o parte din hit-urile artistului din cariera solo, câteva melodii ale trupei The Commodores, dar şi trei cântece noi, printre care hit-ul ”Do It to Me”.

A urmat o perioadă nefastă pe plan personal, marcată de moartea tatălui său şi de amintita despărţire de Brenda, soţia lui şi muza care i-a inspirat cele mai de succes balade.

După divorţul oficial de Brenda, din 9 august 1993, Richie se recăsătoreşte, la 21 decembrie 1995, cu Diane Alexander, ce doi având un băiat, Miles Brockman (născut la 27 mai 1994) şi o fată, Sofia Richie (născută la 24 august 1998).

A urmat lansarea discului ”Louder Than Words”, care a intrat în Top 30 şi a primit Discul de Aur pentru vânzări, apoi, în 2000, lansarea albumului ”Renaissance”, primită bine în Europa, fiind urmată şi de lansarea pe piaţa din SUA, un an mai târziu.

În anul 2003, Lionel Richie şi Diane Alexander decid să divorţeze oficial, după un şir de neînţelegeri.

În anul 2004, Lionel a lansat albumul ”Just for You”, apoi, în 2006, albumul ”Coming Home”, care reunea colaborări cu mai multe staruri ale muzicii – Jermaine Dupri, Raphael Saadiq, Sean Garrett sau Dallas Austin.

În decembrie 2006, Richie a fost gazdă şi a cântat live în show-ul tv britanic ”An Audience with Lionel Richie”, apoi, în 2007, el va interpreta hit-ul „Hello”, la cea de-a 49-a ediţie a Premiilor Grammy.

În noiembrie 2007, a avut o apariţie surpriză la finala Australian Idol, desfăşurată la Sydney Opera House, unde a interpretat piesa „All Night Long”, iar în mai 2008, a primit unul dintre premiile oferite de George şi Ira Gershwin, Lifetime Achievement Award, la UCLA’s Spring Sing. La 31 decembrie 2008, a urcat pe scena show-ului de Anul Nou din Times Square, apoi, în anul care a urmat, a participat la finala sezonului, la American Idol.

În acelaşi an lansa un nou album, ”Just Go”, apoi, la 7 iulie 2009, a cântat melodia „Jesus is Love”, la funeraliile superstarului Michael Jackson.

În mai 2010, a cântat la National Memorial Day Concert din Washington D.C., piesele „Stuck on You” şi „America the Beautiful”.

În anul 2011, Richie a plecat în turneu în Australia şi Noua Zeelandă, unde a suţinut concerte caritabile pentru a aduna fonduri destinate victimelor inundaţiilor din Australia şi ale cutremurului din Noua Zeelandă.

În septembrie 2011, el a oprit înregistrarea unui nou album şi şi-a anulat concertul pe care urma să îl susţină la Londra, la BBC Radio 2 „Live In Hyde Park”, după ce s-a îmbolnăvit.

În martie 2012, Lionel Richie lansa albumul ”Tuskegee”, pe care se aflau hit-uri interpretate în duet cu staruri country – Sugarland’s, Jennifer Nettles, Jason Aldean, Tim McGraw, Blake Shelton, Darius Rucker, Rascal Flatts, Kenny Chesney, Billy Currington, Little Big Town, Shania Twain, Kenny Rogers, Willie Nelson şi Jimmy Buffett.  ”Tuskegee” a urcat în topul Billboard 200 şi a primit discul de platină.

În septembrie 2013, Richie a realizat turneul ”All the Hits All Night Long”, primul în America de Nord după mai bine de zece ani.

În mai 2017, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Berklee College of Music, iar în decembrie acelaşi an a primit premiul Kennedy Center. Palmaresul său impresionant include şi zece premii American Music, şase distincţii People’s Choice şi un Golden Globe, precum şi premiile Humanitarian of the Year şi Johnny Mercer.

(Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP)

În martie 2019, Lionel Richie anunţa începerea unui turneu în America de Nord, intitulat „Hello”, care a debutat la 10 mai, în cadrul Arlington’s KAABOO Festival.

RADOR, 20 iunie