România își încheie primul mandat la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

România își încheie mâine primul mandat la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, un mandat plin de provocări, de ambiții, cu multe reușite, un efort de echipă, care, mai bine de șase luni, a dat tot ce e mai bun pentru a obține rezultate şi a reuşit, nu mai puțin de 90 de dosare fiind încheiate.

Echipa de la Bruxelles a lucrat și pentru a promova imaginea României, organizând manifestări culturale, gastronomice și chiar un stand de turism, iar România își încheie mandatul, cum altfel?, decât organizând o petrecere autentic românească în capitala Europei, cu muzică și dans. A surprins perfect atmosfera corespondenta noastră la Bruxelles, Amalia Bojescu.

Reporter: Doamna ambasador Luminița Odobescu, în urmă cu mai bine de șase luni s-a organizat evenimentul de deschidere a președinției rotative României la Consiliul Uniunii Europene, astăzi, după șase luni de mandat, într-o atmosferă relaxantă…

Luminița Odobescu: A fost un spectacol extraordinar. Loredana a încântat pur şi simplu pe toți colegii noștri din instituțiile europene, din statele membre, din misiunile diplomatice ale statelor membre aici, la Bruxelles, mult zâmbet, multă voie bună, s-a dansat – ați văzut colegii mei ambasadori dansând hore românești, deci a fost o atmosferă de final de președinție cu mult umor, cu multă voie bună. După şase luni de muncă, cred că am reușit să-i aducem împreună, de data aceasta într-o seară și într-o atmosferă fantastică și ne bucurăm foarte mult că a fost un eveniment excepțional și vrem să-i mulţumim Loredanei pentru spectacolul pe care l-a oferit aici, la Bruxelles, tuturor colegilor noştri.

Reporter: Ce vă încearcă acum după aceste șase luni în care ați avut o muncă de titan şi ați lucrat în condiții de stres într-o mare echipă?

Luminița Odobescu: Nu prea am avut timp să ne gândim exact, încă mai avem treabă. Trebuie să prezentăm rapoartele de la final de președinție, sigur să asiguram tranziția către colegii noștri finlandezi, sunt multe chestiuni care trebuie continuate. Munca continuă aici, la Bruxelles, dar suntem mândri de ceea ce am făcut. Fără să fim modești, cred că este important să subliniem acest lucru, a fost într-adevăr foarte multă muncă, dar ați văzut și dumneavoastră toată lumea astăzi a felicitat președinția română la Consiliul UE și acest lucru este extrem, extrem de important ca să fie recunoscut.

Este o muncă imensă a colegilor mei de la Bruxelles, a colegilor mei de la București, o muncă de echipă, un efort imens. Este un efort al diplomației românești, și este foarte important să recunoaștem acest lucru: diplomația română a fost la înălțime, și nu o spun eu, ca membru al Corpului Diplomatic, o spun ceilalţi. Este important atunci când am făcut un lucru bine făcut să recunoaștem, și vreau să mulțumesc echipei mele de aici, de la Bruxelles, au fost tineri care au abordat această președinție cu mult entuziasm, cu multă mândrie, încăpățânare – folosesc foarte des acest cuvânt, dar cred că este un cuvânt care ne-a caracterizat, încăpățânarea, motivarea și, până la urmă, s-a văzut în rezultatele obținute./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 iunie