AEP lansează o platformă online pe care cetăţenii români din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidenţiale se pot preînregistra

Autoritatea Electorală Permanentă lansează o platformă online pe care cetăţenii români din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an se pot preînregistra. Site-ul va deveni activ odată cu promulgarea de către şeful statului a noii legi electorale. Petruţa Obrejan transmite.

Reporter: Votstrainatate.ro este platformă online care oferă românilor din diaspora două variante pentru a participa la alegerile prezidențiale din 10, respectiv 24 noiembrie, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiţi să stea ore în șir la cozi și în final să nu îşi poată exercita dreptul constituțional. Așadar, românii din străinătate vor putea să opteze printr-o înregistrare prealabilă, fie pentru o anumită secție de votare, fie pentru votul prin corespondență. Potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Florin Buică, site-ul va fi operațional din momentul în care șeful statului, Klaus Iohannis, va promulga legea de modificare și completare a unor acte normative în materie electorală.

Florin Buică: Toate informațiile pe care le vom primi și le vom introduce în lista electorală permanentă, fie pentru secția de votare, fie pentru votul prin corespondență, nu se vor afla în evidențele de la administrațiile publice locale în Registrul electoral, se vor radia din lista electorală permanentă din țară și vor fi introduși în lista electorală permanentă din străinătate, pentru secția de votare sau pentru votul prin corespondență.

Reporter: Florin Buică a mai spus ca adoptarea hotărârii de guvern prin care se stabilește data primului tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din acest an era una urgentă, întrucât pe baza acesteia pot începe procedurile de strângere de semnături pentru susținerea candidaturilor./mnecula/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iulie