Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a exprimat speranţa că de luni sistemul informatic al cardurilor de sănătate va fi funcţional

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a exprimat speranţa că de luni sistemul informatic al cardurilor de sănătate va fi funcţional. Platforma online care gestionează cardurile naţionale de sănătate este blocată în continuare.

Atât medicii, cât şi pacienţii spun că au ajuns într-o situaţie disperată. Primii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operaţiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul naţional de sănătate, iar unii pacienţi sunt în stare gravă şi au nevoie urgentă de reţete sau trimiteri către medicii specialişti.

În plus, medicii sunt îngrijoraţi că nu vor primi la timp decontarea serviciilor prestate şi nu vor avea cum să-şi achite costurile cabinetelor. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, Remus Şipoş:

Remus Şipoş: E un pericol și o problemă atunci când acest sistem informatic îngrădește dreptul constituțional al pacienților la sănătate, aici e problema. Că ne mănâncă nouă nervii, că nu ne luăm noi banii sunt probleme, într-adevăr, dar în momentul în care îngrădește accesul pacientului la servicii medicale pentru care el plătește, de fapt, eu cred că e o problemă serioasă.

Realizator: Reacţia premierului Viorica Dăncilă privitoare la situaţia creată în sistemul naţional de sănătate a fost una tranşantă. Şeful executivului a declarat că îl va elibera din funcţie pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu îşi va da demisia./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie