BNR a păstrat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

Banca Naţională a României a păstrat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,4 procente pentru sfârşitul anului viitor. Cu ocazia prezentării astăzi a Raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu a salutat faptul că guvernul încearcă să ţină deficitul bugetar sub 3% din PIB.

Reporterul nostru Iulian Olescu vine cu detalii.
Reporter: Inflaţia de bază continuă să crească, iar cifra anuală a indicelui prețurilor de consum se va situa la valori de peste 3,5%, adică în afara intervalului țintit de către BNR până la finele acestui an când va ajunge la 4,2 procente, după care va reveni treptat în interval, a precizat Mugur Isărescu. El a explicat că cei doi factori principali care pun presiune pe creșterea prețurilor sunt majorările salariale și acumularea excesului de cerere, și că Banca Centrală va acționa în direcția descurajării acestora, însă atât cât este posibil fără a afecta acreditarea. Pe de altă parte trebuie ca și celelalte autorități ale statului să adopte măsuri pentru reducerea deficitelor de cont curent și fiscal bugetar, a mai spus șeful Băncii Centrale, adugând că abordarea Ministerului de Finanțe de a urmări şi după rectificare o ţintă de deficit bugetar uşor sub cea de anul trecut este cea adecvată.
Mugur Isărescu: Salut această hotărâre a guvernului de a menţine deficitul în 2,75%, almiteri bugetul însă chiar rectificat este tensionat. Ponderea cheltuielilor cu salarii, cu pensii peste 70% nu prea ai câmp de manevră acolo să mai dai la investiții. Pe partea de venituri avem o problema şi mai mare. A fost o întrecere în reduceri de impozite în România. S-au întrecut şi stânga şi dreapta, şi dreapta şi stânga că reduce mai mult şi avem acum un nivel al veniturilor fiscale sub 27%.
Reporetr: Mugur Isărescu a mai spus că abordarea potrivită este aceea de a stopa adâncirea deficitelor şi de a ajusta treptat aceste dezechilibre./mnecula/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 august