Este suficient să faci activitate fizică de intensitate scăzută pentru a crește semnificativ speranța de viață, relevă cele mai recente rezultate ale unui studiu realizat de cercetătorii norvegieni.
Studiul actual realizat de Școala Norvegiană de Științe ale Sportului din Oslo a constatat că activitatea fizică de intensitate scăzută a fost de ajuns pentru a beneficia de creşterea speranței de viață. Rezultatele studiului au fost publicate în revista în limba engleză British Medical Journal ( BMJ ).
Deși se știe de mult că activitatea fizică crește speranța de viață, cercetătorii din acest studiu au examinat în mod specific diferențele de intensitate. Au fost evaluate activități de intensitate ușoară, cum ar fi mersul lent, pregătirea cinei sau spălarea vaselor. Acestea au fost comparate cu efectele activităților de intensitate moderată (de exemplu, mersul pe jos, aspirarea sau cosirea) și activitățile mai intense (de exemplu, alergarea).
Studiul a analizat datele de la 36,383 de persoane cu vârsta peste 40 de ani. Acestea au fost monitorizate medical pentru o perioadă de 5,8 ani. Astfel, cercetătorii au descoperit că activitatea fizică de orice intensitate poate afecta speranța de viață. Cea mai mare reducere a riscului de deces prematur (aproximativ 60 – 70 la sută) a fost între cei mai puțin activi și cei mai activi participanți, relatează grupul de cercetare.
În prezent, majoritatea oamenilor nu fac suficientă mişcare. Chiar și cele mai scurte rute sunt adesea parcurse cu mașina, în timpul liber nu se face aproape niciun sport și, în loc să ne mișcăm, petrecem din ce în ce mai mult timp uitându-ne la televizor, stând la computer sau utilizând smartphone-ul. Oamenii ar trebui, în general, să acorde mai multă atenție exercițiilor fizice și activității fizice adecvate și să petreacă mai puțin timp stând. S-a demonstrat că șederea mai mult de nouă ore și jumătate zilnic (spre deosebire de a sta în picioare sau de a merge) este asociată cu un risc crescut de deces.

www.heilpraxisnet.de – 24 august

Ada Ionescu, RADOR