Ultima zi de concerte la Festivalul Internaţional George Enescu

Este ultima zi de concerte la Festivalul Internaţional George Enescu. În ultimele trei săptămâni, artişti renumiţi ai muzicii clasice şi mari orchestre au urcat pe scena acestui eveniment muzical românesc de prestigiu internaţional, iniţiat în 1958 în memoria marelui compozitor şi violonist. Radio România, care este coproducător al festivalului, are azi în program două momente: concertul de la Muzeul Naţional de Artă, susţinut de Vocalconsort Berlin, alături de Orchestra de Cameră Radio, iar la Sala Radio, Orchestra Radiodifuziunii Române alături de Corul Academic Radio propun partituri din muzica secolului XXI. Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Tugan Sokhiev, va încheia această ediţie la Sala Palatului cu Brahms, Enescu şi Ceaikovski. Reporterul RRA Mihaela Helmis a surprins părerea unuia dintre spectatorii care s-a bucurat de acest maraton al muzicii clasice.
-: Au fost câteva concerte excepționale, și mă refer în primul rând la cele două mari orchestre – Berlinul și Londra Symphony. Au fost câțiva soliști de marcă. O amintesc pe Joyce DiDonato, fără să fac neapărat o ierarhie.
Reporter: Până la urmă, muzica pentru dumneavoastră ce este?
-: Un balsam al sufletului.
Reporter: Cred că uralele, ovațiile, entuziasmul, bucuria cu care plecăm din săli merită tot efortul organizatorilor.
-: Ne-au obișnuit de câteva ediții, Concertgebouw să fie cel care închide festivalul. Piesele nu sunt unele de extrem de mare popularitate, dar sunt convins că vor fi niște vârfuri, pentru că este o orchestră care nu își permite jumătăți de măsură. Iar în ceea ce privește organizarea, vreau să vă spun că efortul domnului Mihai Constantinescu, pe care l-am felicitat și personal, merită toată lauda.
Realizator: Festivalul Internaţional George Enescu ajunge şi la Toronto, unde violonistul Alexandru Tomescu va avea un recital./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 septembrie