Folosirea telefonului mobil la volan sau pe bicicletă este pedepsită cu amenzi mai aspre

Folosirea telefonului mobil la volan sau pe bicicletă este pedepsită, de astăzi, cu amenzi mai aspre, ce pot depăşi 1000 de lei. Potrivit noilor prevederi ale Codului Rutier, şoferii nu mai pot ţine în mână sau chiar atinge telefonul sau alte aparate, dacă maşina se află în mişcare. Ei pot rămâne şi fără permis pentru 30 de zile dacă în timp ce folosesc telefonul, mai comit o altă abatere de la normele de circulaţie.

Inspectorul Claudiu Costea, de la Brigada Rutieră, a explicat, pentru Radio România Actualităţi, care sunt dispozitivele, altele decât telefoanele, a căror folosire este, de acum, interzisă pentru şoferi sau biciclişti, în timpul mersului.

Claudiu Costea: În categoria acestor dispozitive putem vorbi despre acel GPS portabil care poate fi pus pentru un suport, vorbim de o cameră de supraveghere a traficului, o tabletă, chiar și un laptop portabil de dimensiuni mai mici. Ceasurile inteligente, e cu atât mai greu să citeşti o notificare şi îţi ia mai mult timp să te uiți la acel dispozitiv sau să citeşti o notificare sau să verifici o notificare, chiar să raspunzi la telefon sau la un mesaj, verificare, iar atenţia ta sută la sută nu mai este către ce se întâmplă în trafic, este îndreptată către dispozitivul respectiv. Deci şi ceasurile inteligente pot intra în categoria dispozitivelor mobile prevăzute cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 octombrie