Senatul a respins inițiativa USR de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Iniţiativa USR de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respinsă, ieri, de Senat. PSD şi UDMR nu au fost de acord cu acest proiect, care va primi votul final în Camera Deputaţilor.
Reporter: Mira Gomboş – Modificarea legislației astfel încât primarii să fie votați din nou în două tururi de scrutin este o miză care condiționează susținerea în Parlament de către USR şi UDMR a cabinetului pe care îl va propune Ludovic Orban. Inițiativa în acest sens a Uniunii Salvați România mai are o șansă la Camera Deputaților, for decizional. În acest context, senatorul Florina Presadă a transmis un mesaj clar către liberali.
Florina Presadă: Trecerea legii privind alegerea primarilor în două tururi este o condiție pentru USR pentru votarea învestirii unui nou guvern.
Reporter: Liberalii spun că vor face tot posibilul ca votarea în două tururi a primarilor să fie validată de Camera Deputaților.
Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL: PNL-ul urmărește acest obiectiv parlamentar și, din punctul nostru de vedere, vom discuta cu toate celelalte formațiuni să avem o majoritate pentru a fi votat acest proiect de lege. E un lucru simplu.
Reporter: Liberalii au însă o misiune grea, întrucât au nevoie atât de voturile USR, cât și de cele ale UDMR pentru a trece cabinetul Orban. Or, Uniunea Maghiarilor a anunțat deja că sub nicio formă nu susține reintroducerea votului în două tururi pentru primari, atrăgând atenția că o astfel de mișcare ar fi neconstituțională înainte de iunie 2020. Cât despre PSD, partidul care a inițiat modificarea legislativă în baza căreia primarii sunt aleși în prezent dintr-un singur tur, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat că social-democrații sunt consecvenți și resping în continuare reintroducerea a două tururi de scrutin pentru edili./eradu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 octombrie