Agenda şedinţei de guvern de miercuri

Realizator: Ordonanţa de urgenţă pentru protecţia socială a minerilor care vor fi disponibilizaţi în Valea Jiului este din nou pe agenda guvernului. Actul normativ ar urma să fie adoptat astăzi întrucât acum are toate avizele necesare. Răspunde solicitărilor făcute de angajaţii minelor de la Paroşeni şi Uricani care au stat blocaţi în subteran, numai puţin de 11 zile. Petruţa Obrejan are acum, în radio jurnal, detalii despre prevederile ordonanţei.
Reporter: Proiectul de ordonanță propune acordarea venitului lunar de completare ca măsură de protecție socială de care beneficiază persoanele în baza unui plan de disponibilizare, se apreciază în document că zona unde activează cei doi operatori economici şi anume Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului este o zonă monoindustrială, iar disponibilizarea salariaților fără asigurarea unui sprijin financiar temporar, mai ales că mulţi dintre aceştia sunt unici întreținători ai familiilor, ar conduce la adâncirea fenomenului de sărăcie la nivel local și ar împiedica totodată crearea de noi locuri de muncă la nivel local pe termen scurt și mediu. Astfel, numărul estimat de persoane concediate în acest an este de 360, însă până în 2024 ar urma să fie disponibilizate alte peste 700 de persoane. Se estimează un total al cheltuielilor aferente acordării veniturilor de completare pe perioada 2019 – 2024 de peste 91.400 de lei.
Realizator: Tot pe agenda de astăzi a Cabinetului Orban mai figurează schimbarea unor prefecţi şi subprefecţi şi anularea numirilor făcute de Viorica Dăncilă în posturile de consuli la Shanghai şi la Milano. La Shanghai fusese numit fostul purtător de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, printr-o hotărâre aprobată după adoptarea moţiunii de cenzură. Iar la Milano se află în funcţie Tiberiu Dinu, numit în august. Este tatăl Alexandrei Dinu, fosta soţie a fotbalistului Adrian Mutu./ahincu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 noiembrie)