Revista presei internaţionale – 29 noiembrie

Apropiatele alegeri legislative anticipate din Marea Britanie generează numeroase calcule politice şi pronosticuri, context în care compania de cercetare de piaţă YouGov a publicat rezultatele unui sondaj de opinie care indică un avans considerabil al Conservatorilor premierului Boris Johnson în faţa Partidului Laburist. Potrivit The Guardian, sondajul îi creditează pe Conservatori cu 359 de locuri în Legislativ, un câştig de 42 de voturi faţă de situaţia actuală şi o majoritate de 68 de mandate. În schimb, Laburiştii „ar retrograda la 211 mandate – un rezultat similar dezastrului din 1983 – arată analiza efectuată pe un eşantion uriaş de 100.319 persoane”. „YouGov a înregistrat un succes la ultimele alegeri, când a prezis că Partidul Conservator al Theresei May îşi va pierde majoritatea, obţinând 310 mandate. Scorul real a fost de 317”, aminteşte The Guardian.
Cu doar câteva zile înainte de summitul liderilor NATO care va fi organizat la Londra, pe 3 şi 4 decembrie, pentru a marca 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei, SUA îşi diminuează simţitor contribuţia la bugetul Alianţei, scrie The Independent. „Washingtonul îşi reduce participarea de la 22% la 16% (din bugetul total al NATO), aproape cât Germania care plăteşte 14,8 procente. Preşedintele Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că SUA plătesc o contribuţie „disproporţionat de scumpă” şi a acuzat celelalte state membre că nu contribuie corect la distribuţia sarcinii financiare”, mai aminteşte The Independent. USA Today scrie că ţările NATO au ajuns la un acord privind noua distribuţie a plăţilor şi că diferenţele au urma să fie preluate de ceilalți membri, în special partenerii europeni şi Canada. Acordul vine la câteva zile după ce preşedintele francez a opinat că NATO „este în moarte cerebrală” şi a avertizat membrii europeni ai NATO că nu se mai pot baza atât de mult pe SUA în problema apărării.
Summitul NATO de la Londra se anunţă dificil, un indiciu în acest sens fiind dezacordurile dintre SUA şi Turcia privind grupările kurde din Siria, pe care Washingtonul le sprijină militar şi cu bani iar Ankara le acuză de terorism. Potrivit ziarului turc Hürriyet, „Cu câteva zile înainte de summitul liderilor NATO, Turcia şi NATO poartă negocieri în privinţa grupării teroriste YPG. În contextul în care SUA au blocat un document NATO care califică gruparea YPG/PYD drept o ameninţare la adresa securităţii Turciei, Ankara se opune unui alt document de securitate al NATO, referitor la apărarea ţărilor baltice”, scrie Hürriyet. Iar un alt ziar de limbă turcă, Sabah, cataloghează ONU şi NATO drept „organizaţii problematice rămase din vechea lume”. „În timp ce unii spun că vechea lume a rămas în urmă, organizaţiile rămase din vechea lume fac tot posibilul să ne convingă de prezenţa lor. Una dintre organizaţiile vechii lumi este ONU, alta este NATO”. „Preşedintele Erdoğan, care aminteşte cu insistenţă structura distorsionată a Consiliului de Securitate şi repetă că ‘Lumea este mai mare decât cinci’, cu referire la cei cinci membri permanenţi al Consiliului, atrage atenţia că printre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate nu se află ţări cu populaţie musulmană şi a spus că ‘Nu este posibil ca acest sistem injust construit de învingătorii din cel de al Doilea Război Mondial să se perpetueze’.
Întorcând privirea spre estul Asiei, presa internaţională se ocupă în continuare de situaţia din Hong Kong. „Donald Trump promulgă o lege care provoacă furia Chinei” titrează La Libre Belgique şi precizează că „Beijingul a reacţionat cu mânie la promulgarea de către preşedintele Donald Trump a unei legi care îi susţine pe manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong”. „Calificând acest text „drept o abominaţie absolută” şi ameninţând Washingtonul cu represalii, în plin război comercial între cele două ţări”, regimul comunist de la Beijing a acuzat documentul american că „susţine cu neruşinare acţiuni comise contra unor cetăţeni nevinovaţi care au fost loviţi, răniţi, arşi de criminali violenţi”, mai arată La Libre Belgique. Documentul în cauză solicită Departamentului de Stat să certifice anual dacă Hong Kong-ul păstrează suficientă autonomie faţă de Beijing încât să justifice tratamentul special în relaţia comercială cu SUA şi interzice exportul către poliţia din Hong Kong a muniţiei folosită în controlul mulţimii, aminteşte The Washington Post. Ministerul Chinez de Externe, citat de Xinhua, a arătat că documentul semnat de preşedintele Trump „Reprezintă un amestec grav în problemele Hong Kong-ului, care sunt problemele interne ale Chinei. Este în acelaşi timp o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi a normelor de bază care guvernează relaţiile internaţionale”.
Schimbările climatice continuă să preocupe forurile de conducere ale Uniunii Europene, membrii legislativului comunitar declarând situaţie de urgenţă privind clima şi protecţia mediului în Europa. „Printr-o decizie simbolică înaintea summitului pe teme climatice de la Madrid, Parlamentul lansează un apel Comisiei, ţărilor membre şi actorilor globali, cerând adoptarea de urgenţă a unor măsuri pentru a combate şi limita această ameninţare înainte de a fi prea târziu”, scrie siteul Politico.eu. Idee reluată şi de Forbes, care comentează că „Rezoluţia are mai mult un efect simbolic decât un impact practic şi urmăreşte să pună presiune pe guvernele UE ca să se angajeze la nivelul întregii Uniuni să reducă emisiile, în cadrul summitului de la Madrid”.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)