Revista presei internaţionale, 17 decembrie 2019

Pe lângă temele de strictă actualitate, presa internaţională inserează şi câteva articole dedicate celor 30 de ani care au trecut de la răsturnarea dictaturii comuniste din ţara noastră.

„România a început o serie de comemorări pentru a marca 30 de ani de la răsturnarea regimului tiranic al lui Nicolae Ceaușescu, organizând un „marș al libertății” în orașul Timișoara, leagănul revoluției din 1989”, relatează AFP. Agenţia spaniolă EFE consemnează că „preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ‘chintesenţa răului absolut’ care potrivit lui a fost reprezentată de comunism”, în timpul discursului rostit în sesiunea din Parlament dedicată omagierii revoluţiei. „După aproape trei decenii de investigaţii, în această lună justiţia română a început procesul fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanităţii”, cel care „a preluat puterea politică în ţară după fuga lui Ceauşescu din Bucureşti şi a condus tranziţia ca primul şef de stat democratic”, adaugă EFE. Ziarul belgian Le Soir menţionează că „într-o ţară în care urmele comunismului rămân vizibile”, „mai sunt răni care nu s-au închis încă”. Iar de la Londra, The Guardian aminteşte că „în ziua de Crăciun se vor împlini 30 de ani de la condamnarea într-un proces improvizat şi executarea prin împuşcare a lui Nicolae Ceauşescu, dictatorul megaloman şi izolaţionist al României, şi a soţiei sale”. „Execuţia a pus capăt la peste două decenii de regim care a adus sărăcie şi mizerie majorităţii populaţiei ţării”, aminteşte The Guardian. Iar printre victimele regimului s-au numărat şi copiii ajunşi în orfelinatele create de dictator „care au constituit imaginea definitorie a perioadei ulterioare revoluţiei – copii emaciaţi îmbrăcaţi în zdrenţe, privind spre cameră cu ochi disperaţi, pe fundalul mizeriei şi descompunerii din căminele” în care fuseseră instituţionalizaţi. În aceste sumbre instituţii au murit vreo 20.000 de minori, iar multe din aceste decese ar fi putut fi prevenite, apreciază The Guardian şi relevă că acum s-ar putea ca pentru suferinţele îndurate de copiii instituţionalizaţi să fie formulate acuzaţii. Deocamdată, Le Figaro informează despre pedepsele primite de vinovaţii de incendiul tragic izbucnit în clubul Colectiv în 2015 şi soldat cu 64 de morţi şi cu demisia premierului Victor Ponta. Sentinţa din prima instanţă vizează „responsabili politici locali și antreprenori inculpați pentru fapte de corupție ori de neglijență”, constată ziarul francez, cu menţiunea că acum „este în curs o a doua anchetă pentru stabilirea răspunderii salvatorilor și cadrelor medicale”, un fost ministru al sănătăţii fiind „acuzat că a împiedicat transferul în străinătate al mai multor arşi care au murit ulterior în spitale româneşti dotate necorespunzător”.

Multe ziare europene continuă să scrie despre victoria electorală covârşitoare a premierului britanic Boris Johnson şi consecinţele sale. The Telegraph informează că şeful guvernului de la Londra va prezenta Acordul de ieşire din UE vineri în faţa Camerei Comunelor, după eliminarea concesiilor făcute opoziţiei şi conservatorilor moderaţi în încercarea de a obţine ratificarea sa înainte de alegeri. „Aşadar Boris Johnson va ‘îndeplini’ Brexitul, dar care sunt opţiunile reale?” – se întreabă The Guardian şi pariază pe rămânerea Regatului Unit în piaţa unică. Iar de la Dublin, The Irish Times estimează că „majoritatea lui Boris Johnson este mai fragilă decât pare” şi acum „conservatorii trebuie să-şi reconcilieze atât baza tradiţională” cât şi pe foştii adepţi ai laburiştilor care le-au acordat încrederea.

Ziarele din Franţa sunt mai atente la greva care blochează ţara în semn de protest faţă de proiectul de lege a pensionării şi despre demisia autorului acestei reforme contestate în stradă. Paul Delevoye s-a retras „din proprie iniţiativă” luni ca urmare a scandalului iscat din cauză că oficialul „uitase” să-şi declare veniturile obţinute din mai multe joburi secundare pe care şi le-a păstrat după intrarea în guvern, explică EUobserver. Este „o lovitură dură pentru Macron” şi „fragilizează întregul guvern”, este de părere Liberation. Iar Le Monde informează că „guvernul va primi miercuri organizaţiile sindicale şi patronale” pentru a găsi o soluţie la conflictul privind reforma pensiilor.

În America între timp, presa continuă să fie acaparată de procedura de impeachment care îl vizează pe preşedinte. „Democraţii îl acuză pe Trump de mituire”, relatează Washington Post. Cu câteva zile înainte de votul final din Camera Reprezentanţilor, „comisia judiciară şi-a prezentat raportul de 658 de pagini în vederea suspendării preşedintelui Trump”, oferind o hartă detaliată a celor două articole de impeachment aprobate, notează New York Times. Iar de la Londra, The Times observă că „pentru a contracara votul de impeachment” preşedintele Trump „se pregăteşte să anunţe retragerea a 4.000 de militari din Afganistan”, evidenţiind „realizările lui şi susţinerea republicană solidă ca o stâncă”.

Adriana Buzoianu, RADOR