Potrivit premierului scoţian, dacă Boris Johnson va respinge solicitarea de a organiza un referendum referitor la independenţa Scoţiei, atunci va dovedi că nu consideră că Regatul Unit este uniunea voluntară a naţiunilor cu drepturi egale – scrie BBC.
Prim-ministrul scoţian, Nicola Sturgeon a somat în mod oficial joi guvernul britanic să facă posibil pentru parlamentul local să decidă organizarea unui nou referendum privitor la independenţa Scoţiei. În declaraţia sa, citită în biroul acesteia din Edinburgh, Nicola Surgeon a declarat: în urma rezultatului votului dat de săptămâna trecută cu ocazia alegerilor parlamentare, a devenit indubitabilă autorizarea guvernului scoţian să facă demersurile necesare pentru a oferi posibilitatea poporului scoţian să-şi ia soarta în mâini şi să decidă în ce privește propriul său viitor.
La alegerile parlamentare Partidul Naţional Scoţian (SNP) (partid de guvernământ local), care respinge Brexit-ul, a primit 45% din voturi, ceea ce reprezintă un scor cu 8,1 procente mai bun decât cel obţinut la alegerile precedente. În camera inferioară a parlamentului britanic SNP a ocupat 48 de locuri, din cele 59 care revin Scoţiei. Astfel, numărul grupului parlamentar al SNP a crescut cu 13 membri.
Guvernul Scoţiei ar dori să organizeze referendumul care are ca obiect independenţa Scoţiei chiar din a doua jumătate a anului 2020. Pentru a cest motiv, executivul local a somat guvernul britanic să delege parlamentului Scoţiei dreptul de a elabora şi vota legea privind organizarea referendumului despre independenţa Scoției – a subliniat joi prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon. Aceasta a făcut o aluzie destul de transparentă la faptul că dacă Londra va refuza solicitarea guvernului scoţian, atunci vor căuta o soluţie juridică pentru rezolvarea situaţiei. Premierul a spus că se aşteaptă ca guvernul britanic, condus de conservatorul Boris Johnson „pe termen scurt” va reitera poziţia sa prin care a refuzat cererea privind organizarea referendumului. Sturgeon însă a atras atenţia că guvernul britanic „nu ar trebui să aibă iluzia că prin aceasta a şi rezolvat cazul” pentru că în această situaţie Boris Johnson trebuie să le explice scoţienilor de ce nu consideră Regatul Unit o uniune voluntară a naţiunilor egale în drepturi şi de ce nu crede că poporul scoţian are dreptul la autodeterminare.
Odată cu această declaraţie, premierul a făcut public un document elaborat de guvernul Scoţiei, care sintetizează toate argumentele în favoarea independenţei. Studiul, care are 38 de pagini, subliniază că după referendumul din anul 2014 – când 55% dintre scoţieni au votat împotriva independenţei – au avut loc schimbări majore, care reprezintă motive suficiente ca scoţienii să-şi poată regândi locul în interiorul sau în afara Regatului Unit. Una dintre aceste schimbări este că Scoţia, în ciuda dorinţei majorităţii poporului scoţian, va fi obligată să părăsească Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie, când Marea Britanie – după toate probabilităţile – va ieşi din UE. Documentul face referire la faptul că la referendumul despre Brexit din iunie 2016, majoritatea slabă de 51,8% au votat pentru ieşirea din UE, dar majoritatea convingătoare a scoţienilor (62%) au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
Sturgeon şi Johnson au discutat deja despre această problemă la telefon imediat după alegerile parlamentare din data de 12 decembrie. În urma acestei convorbiri cabinetul prim-ministrului londonez a comunicat că Boris Johnson nu doreşte să sprijine iniţiativa guvernului scoţian, deoarece rezultatul referendumului din anul 2014 a decis în această problemă, cel puţin pentru o generaţie.
Székely Ervin, Rador