„Peștii cu picioare” au ajuns și la Cluj

Axolotl sau peștele umblător mexican a intrat de curând și în colecția acvariului găzduit de Universitatea Agricolă din Cluj.
Deși trăiește doar în mediul acvatic, el este de fapt un tip de salamandră, care nu evoluează, însă, la stadiul terestru, precum celelalte salamandre. Capul său este încadrat de niște „flamuri” albe sau colorate, care reprezintă branhii exterioare și care-i permit respirația sub apă.
O altă curiozitate a speciei e faptul că-și poate pierde coada sau membrele pentru ca, în scurt timp, să-i crească la loc. O tehnică de apărare e cedarea cozii în gura răpitorului și, în timp ce acesta e preocupat de coadă care, încă, se mai zbate, amfibianul dispare. Coada îl ajută la înot, iar picioarele la deplasare pe relieful subacvatic.
De asemenea, Axolotl se poate reproduce și ca larvă, nu numai în stadiul de adult. Senzație a făcut și descoperirea unor cercetători că genomul peștelui umblător e de zece ori mai mare decât al omului, fiind considerat, potrivit Wikipedia, cel mai mare genom descoperit vreodată.
Specia e rarissimă, mai existând doar în habitatul ei natural din Mexic, așa-numitele grădini plutitoare, o rețea de lacuri și canale, creată de azteci în scop agricol.
În acvariul USAMV de la Cluj există șase exemplare de salamandră mexicană, dar se va încerca și înmulțirea lor, spune inginerul Raul Savin.
Acvariul se găsește la demisolul clădirii rectoratului USAMV și poate fi vizitat de marți până vineri, între orele 10-16.00, iar sâmbăta și duminica doar cu programare făcută pe site-ul USAMV./rcostea/ddaniela

(RADIO CLUJ – 5 februarie)