Miercuri, 12 februarie (ora 19:00), Orchestra de Cameră Radio şi unul dintre muzicienii români care se bucură de apreciere atât în ţară, cât şi în străinătate – violonista Luminitza Petre, vă propun la Sala Radio o întâlnire inedită în lumea muzicii!
În dublă ipostază, de dirijoare şi de solistă, Luminitza Petre va cântă pe vioara Matteo Gofriller realizată la Veneţia, în 1690, Concertul pentru vioară şi orchestră semnat de Maddalena Laura Lombardini Sirmen (1745 – 1818). Născută în acelaşi celebru oraş italian, compozitoare şi violonistă, Laura este una dintre personalităţile care au marcat istoria muzicii, cu o poveste de viaţă interesantă, desprinsă parcă dintr-un film.
Provenind din părinţi de origine nobilă, dar care îşi pierduseră averea, Maddalena Laura Lombardini Sirmen şi-a început studiile muzicale la doar 7 ani, la orfelinatul unde locuia în Veneţia. A primit ulterior lecţii private de la Giuseppe Tartini, unul dintre cei mai mari violonişti ai vremii, care îi plătea şi lecţiile la orfelinat. S-a căsătorit cu un alt apreciat violonist al vremii – Ludovico Sirmen, care a susţinut-o în calea ei artistică, au compus chiar împreună câteva lucrări şi au început să străbată Europa în turnee.
În concertul de la Sala Radio veţi asculta de asemenea Schubert – Rondo în La major pentru vioară şi orchestră de coarde şi Mozart – Simfonia nr. 40.
Încă din timpul studenţiei, Luminitza Petre a desfăşurat o bogată activitate solistică cu toate orchestrele filarmonice din România şi cu Orchestra Naţională Radio. Consolidarea carierei sale a continuat cu apariţiile pe scene din Stuttgart, Mannheim, Bayreuth, Heidelberg, Nürnberg, Hamburg, Berlin, Milano, Strasbourg, Madrid, Bilbao, Zaragoza, Viena, Budapesta, Tokyo ş.a.
A fost invitată la festivaluri prestigioase ca La Folle Journée – Nantes, Festivalul de la Aix en Provence, Edinburgh Festival, Bayreuther Festspiele şi Festivalul Internaţional George Enescu.
Luminitza Petre a realizat imprimări pentru casele de discuri Signum şi Bietigheimer Kammersinfonie – Germania, Electrecord – România şi pentru Fonoteca Radio România. Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru vioară solo de J.S. Bach, realizată la Bavaria Studio München, a fost nominalizată pentru Academy Award în Tokio.
În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, a înfiinţat la Stuttgart Camerata Enescu şi Festivalul George Enescu Stuttgart, sub egida Forumului German-Român şi a Consulatului Român din München.
Practica îndelungată în funcţia de concert-maestru la Orchestra de Stat Stuttgart şi la Academia Internaţională Bach sau la Orchestra de Cameră Heilbronn au avantajat startul ei în cariera sa dirijorală. A dirijat repertoriu simfonic cu Filarmonicile din Nürnberg, Moscova, Oradea, Timişoara, Sibiu, Ploieşti şi Orchestra de Cameră Radio.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

RADOR (10 februarie)