Zeci de reclamaţii înregistrate la Autoritatea pentru Reglementare în Telecomunicaţii din cauza apelurilor false din alte ţări

Zeci de reclamaţii au fost înregistrate la Autoritatea pentru Reglementare în Telecomunicaţii de la utilizatorii de telefoane mobile care au răspuns la numere necunoscute din străinătate.

Aceştia s-au plâns că după ce au sunat înapoi, au constatat că au rămas fără credit, în cazul cartelelor preplătite, sau au înregistrat costuri suplimentare, în cazul abonamentelor lunare. Autoritatea atrage atenţia că este vorba despre o posibilă fraudă şi recomandă sesizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

Reporter: Gabriel Sava – Aveți vreo rudă sau vreo cunoștință în țări precum Albania, Burundi, Malawi, Tunisia sau Pakistan? Dacă nu, ar fi indicat să nu încercați să apelaţi numere din aceste state de la care găsiți apeluri aparent pierdute, pentru că de cele mai multe ori acestea sunt o încercare de fraudă.

Mai precis, în momentul în care un abonat încearcă să contacteze înapoi acel număr pentru a înțelege scopul apelului, victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă. Mai departe, scopul atacatorilor este să mențină apelul activ un timp cât mai îndelungat. Cea mai simplă și cea mai bună metodă de protecție în astfel de cazuri este, spun oamenii legii, ignorarea unor astfel de apeluri. Cel mai important: să nu sunați înapoi pe numere necunoscute, mai ales din țări cu care nu aveți niciun fel de legătură sau în care nu se află persoane cunoscute./ilixandru/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie