Haydn, părintele simfoniei, interpretat la Sala Radio

Unul dintre cei mai mari compozitori ce au marcat istoria muzicii, muzicianul austriac Joseph Haydn, de la a cărui dispariţie s-au împlinit anul trecut 210 ani, este cel căruia îi este dedicat concertul Orchestrei de Cameră Radio, prezentat miercuri, 19 februarie (ora 19:00), la Sala Radio.
Haydn a marcat clasicismul muzical vienez, a fost şi bun prieten cu Mozart, relaţia lor fiind caracterizată de o admiraţie reciprocă. A fost profesor al lui Beethoven şi este considerat unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile – lăsând aproape 90 de cvartete de coarde, 62 de sonate de pian, 23 de opere ş.a. A creat în aproape toate formele muzicale existente în epocă şi a fost adesea supranumit părintele simfoniei pentru că a dezvoltat genul într-o formă superioară şi a compus 104 simfonii.
Programul serii cuprinde trei apreciate creaţii semnate de Haydn: Simfonia nr. 1, Concertul în Re major pentru pian şi orchestră şi Missa nr. 12 – Theresienmesse, lucrare închinată împărătesei Maria Theresa, consoarta împăratului Francisc al II-lea.
Concertul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului József Horváth, în ipostază solistică îl veţi aplauda pe pianistul Horia Mihail, iar în partea a doua a serii vor urca pe scenă Corul Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu) şi soliştii vocali Cecilia Bucerzan – soprană, Emanuela Sălăjan – alto, Nicolae Simonov – tenor, Cristian Ruja – bas.
Cariera artistică a dirijorului József Horváth este legată de Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi de Opera Maghiară din acelaşi oraş. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Operele Naţionale Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, Opera Braşov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiator şi director artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016, i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.
După 14 ani de studii în România, Horia Mihail – solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după trei ani de studii. Iniţial lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.
Proiectele în care artistul a fost implicat în fiecare an sunt Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

RADOR (17 februarie 2020)