Prim-ministrul bulgar doreşte să elimine toate temerile legate de intrarea Bulgariei în zona euro

Premierul bulgar, Boiko Borisov, care a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, a declarat că doreşte să elimine toate temerile legate de intrarea Bulgariei în zona euro.

Şeful Executivului de la Sofia a precizat că se gândește să propună crearea unui consiliu special în Bulgaria, pentru a discuta acest subiect. Scopul este de a elimina grijile cetăţenilor bulgari cu privire la euro. Borisov a subliniat că acest subiect a fost discutat în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar european pentru moneda euro şi dialog digital.

Oficialul european a evaluat drept „minunată” situaţia financiară a Bulgariei. Borisov i-a explicat lui Dombrovskis că doreşte să găsească un „consens absolut” cu privire la euro şi consideră că aceasta este calea firească a Bulgariei, reamintind că Tratatul de aderare la UE prevede intrarea în zona euro. „Cea mai uşoară explicaţie pentru ca oamenii să înţeleagă este că în nicio ţară în care a fost adoptată moneda euro nu a fost mai rău. Acestea sunt faptele de până acum. Bulgaria şi Croaţia vor fi analizate separat. În iulie, va fi dezbătută candidatura ambelor state. Avem timp să ne convingem, să auzim pe toată lumea”, a menţionat Borisov./ddaniela/schelaru

www.novini.bg – 22 februarie