Discuţii privind data alegerilor locale

Data alegerilor locale ar urma să fie stabilită de guvern după consultările de marţi, propuse tuturor partidelor parlamentare de premierul în exerciţiu, Ludovic Orban.

28 iunie este una dintre zilele vehiculate pentru organizarea scrutinului, dar politicienii vorbesc şi despre 14 şi 21 iunie, însă ar putea fi probleme din cauza bacalaureatului, care începe în 15 iunie, iar în 31 mai şi 7 iunie sunt Rusaliile, sărbători aduc şi minivacanţe.

În calcul poate să intre şi menţinerea sau nu a scenariului pentru alegerile parlamentare anticipate, a spus ieri liderul USR, Dan Barna:

Dan Barna: O să vedem dacă 28 este o dată care ar putea să funcţioneze. Aşteptăm joi o decizie a Curţii Constituţionale, aşteptăm apoi un vot asupra Guvernului Cîţu. În funcţie de rezultatul acelui vot, vom putea discuta dacă intrăm într-o logică de anticipate sau intrăm într-o logică de stabilitate şi de a avea guvern învestit.

Realizator: Tot ieri, vicepremierul în exerciţiu, Raluca Turcan, a explicat de ce liberalii doresc consultări pentru stabilirea datei alegerilor locale:

Raluca Turcan: Nu vrem să luăm această decizie unilateral, cu toate că ea se stabileşţe prin hotărâre de guvern şi practic guvernul are libertate totală să stabilească data alegerilor, noi vrem să ne consultăm cu partidele politice. Marţi ne vedem cu ei, i-am invitat la Palatul Victoria.

Realizator: Şi UDMR a anunţat că va participa la consultările de la palatul Victoria. Varianta agreată de Uniune este perioada 24 mai-21 iunie. Au mai spus că vin reprezentanţii PMP şi ai minorităţilor naţionale. Deocamdată nu există şi un răspuns din partea PSD, formaţiunea cu cel mai mare număr de parlamentari.

Realizator: UNPR consideră că pentru următoarele alegeri partidele de stânga ar trebui să formeze o alianţă – un pol de centru-stânga. Preşedintele formaţiunii, Gabriel Oprea, a subliniat, la Craiova, că astfel ar exista o mai bună reprezentare.

Gabriel Oprea: Noi propunem o alianță, un pol de stânga, o alianță politică pentru aceste alegeri locale, s-ar putea și generale, bineînțeles, Partidul Social Democrat – principalul partid, PRO România și UNPR./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie