Alegerile locale din Franţa, marcate de un absenteism-record ca urmare a epidemiei cauzate de coronavirus

Realizator: Cu 36 de noi decese, Franța înregistrează cel mai grav bilanț zilnic de la începutul epidemiei cu noul coronavirus: 127 de oameni au murit până acum, dintr-un total de 5.423 de contaminări. Alegerile locale de ieri au fost marcate de un absenteism-record după ce Franța, ca majoritatea țărilor europene, a intrat în repaus.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Ca și alte țări europene, Franța a intrat în repaus. După măsurile de restrângere a activității în numeroase sectoare, anunțate la sfârșitul săptămânii trecute, de astăzi se închid și școlile, activitatea tribunalelor este suspendată, iar transportul în comun, diminuat. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în casă, pentru a evita propagarea coronavirusului.
Ieri, la alegerile locale, s-a înregistrat o prezență slabă la vot, de 45,5%. Potrivit unui sondaj de opinie, patru din zece absenți au declarat că nu au dorit să meargă în aglomerație de teamă să nu ia virusul. Alții au refuzat să voteze în semn de protest față de decizia guvernului de a menține scrutinuri, în condițiile crizei sanitare. Nu se știe deocamdată dacă turul doi, programat pentru duminica viitoare, va fi totuși organizat. Mai multe partide politice au cerut deja amânarea lui.
Premierul Edouard Philippe a anunțat noi consultări.
Edouard Philippe: Voi reuni din nou Consiliul științific pentru coronavirus, apoi mă voi consulta cu reprezentanții forțelor politice. Vom face totul într-o transparență totală, ținând cont de recomandările sanitare.
Reporter: Preocupați de epidemie, francezii au fost foarte puțin interesați de aceste alegeri, iar campania electorală aproape ca a trecut neobservată. În general, în comune și orașele mici, primarii în funcție au obținut un nou mandat. În orașele mari, câștigătorii vor fi desemnați în turul doi./cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)