Date publicate de BNR

La finalul lunii trecute, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de peste 34,1 miliarde de euro, în scădere faţă de aproximativ 35,8 miliarde la sfârşitul lui februarie. Datele publicate azi de BNR sunt exlicate de colegul nostru, Iulian Olescu.
Reporter: Rezervele de valută păstrate la Banca Centrală s-au redus cu peste 1,7 miliarde de euro în luna martie, însă rămân la un nivel confortabil. Pe lângă sumele eliberate către bănci în urma reducerii rezervelor minime obligatorii, BNR a folosit cel mai probabil o parte din rezervă pentru a păstra cursul de schimb al leului la valori rezonabile, într-o lună agitată, în care a apărut situaţia intrării în şomaj tehnic pentru mulţi angajaţi, iar bursele au înregistrat scăderi semnificative, pe fondul răspândirii pandemiei determinate de noul coronavirus – subliniază analistul economic Constantin Rudniţchi.
Constantin Rudniţchi: Datele ne arată că în luna martie a fost destul de multă mişcare în intrările şi ieşirile de valută din conturile statului, au fost intrări de aproximativ 3,2 miliarde de euro şi ele parcă provin atât de la Comisia Europeană, deci e posibil să fi intrat nişte sume în contul unor prefinanţări sau unor facturi decontate de către Comisia Europeană, deci fonduri europene. Mai sunt probabil intrări legate de transferul acestor bani ai rezervei minime obligatorii. La fel, ieşirile de valută sunt la un nivel destul de mare, 4,9 miliarde de euro. Ele se datorează, se spune în comunicatul BNR, în primul rând, rezervelor minime obligatorii, deci acestor reduceri, pentru că aceştia sunt bani ai băncilor care sunt ţinuţi la Banca Naţională, iar prin reducerea rezervelor minime obligatorii, acestea revin în conturile băncii, dar, în acelaşi timp e aproape destul de clar că BNR a intervenit pe piaţa valutară, adică avem o reducere şi nişte ieşiri destul de mari pentru o lună care sigur că a fost anormală, dar asta este situaţia spunem anormală pentru că am avut această criză sanitară şi a început şi criza economică, şi, cu siguranţă, BNR a intervenit cu o parte din banii ieşiţi în piaţa valutară. Sigur, nu ştim care sunt sumele, dar aceasta este o explicaţie plauzibilă şi logică pentru ieşirile atât de mari care au avut loc în luna martie din conturile rezervei valutare.
Reporter: Conform datelor Băncii Centrale, nivelul Rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la aproape 4,9 miliarde de euro. Constantin Rudniţchi spune că în perioada următoare această rezervă, alături de cea valutară, vor avea un rol important, deoarece România va trebui să contracteze împrumuturi semnificative pentru a finanţa deficitele bugetare mari, pentru că vor trebui acoperite cheltuieli însemnate atât în domeniul medical, cât şi pentru susţinerea economiei, iar rezervele joacă rolul unor garanţii care dau mai multă soliditate şi credibilitate unui stat care iese pe pieţele financiare pentru a se împrumuta, în aşa fel încât ţara noastră va putea beneficia de costuri de finanţare mai rezonabile, adică de dobânzi mai mici./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 aprilie