Distracția în vremea epidemiei

Cum să facem față izolării

Planeta parcă s-a oprit în loc și afară e o liniște de-ți țiuie urechile! Rar îți este dat să mai auzi claxoane, alarme, tramvaie, gălăgie, hărmălaie, iar cei care se încumetă să mai iasă pe străzi sunt lăudați (sau amendați, după caz) pentru vitejia lor. E adevărat, cu toții cred că ne doream o pauză (ceva mai mare), în care să nu mai vedem pe nimeni, să nu mai auzim de nimeni, să nu mai muncim, ci pur și simplu să ne închidem în case. Ni s-o fi îndeplinit nouă dorința, dar, parcă, cu prea multe sacrificii! În realitate, această „pauză” este o perioadă extrem de șubredă și incertă, este o criză fără precedent, care se poate încadra în situațiile traumatizante la nivel colectiv. Este o perioadă care schimbă vieți la modul cel mai real și concret, care ne-a invadat și afectat aproape fiecare aspect al vieții cotidiene, o perioadă pe care fiecare dintre noi o gestionează cum știe mai bine, devenind consumatoare de energie mentală și de resurse și generând emoții și reacții diferite. Unele dintre ele sunt reacții sănătoase și eficiente, altele sunt disruptive si disfuncționale, generatoare la rândul lor de frustrare și tensiune, toate fiind, de fapt, legate de firea noastră (mai vulcanică sau mai domoală), de experiențele anterioare, de nivelul de autocontrol al fiecăruia dintre noi, de tipul și de calitatea relațiilor pe care le avem, de câte pierderi am suferit sau de cât de traumatizați am fost la rândul nostru. În toată amplitudinea acestei situații, un lucru rămâne cert: situațiile disperate cer măsuri disperate, dar nu și disperante! Dincolo de toate aceste aspecte, avem la îndemână modul în care alegem să facem față acestei crize. Cine știe, poate o schimbare a perspectivei și a percepției asupra izolării și a îndemnului de a sta acasă ne poate fi de un real folos.

Tactici de „supraviețuire” în perioada izolării

* Transformați ceea ce este negativ și generator de tensiune, în ceva pozitiv și generator de satisfacție și stabilitate. Adică, nu vom gândi „nu pot să ies din casă”, ci „sunt în siguranță la mine acasă și mă bucur de timpul petrecut în căminul meu, alături de familia mea”. La fel putem proceda cu orice alte gânduri negative și repetitive.

* Puneți limite! Limitați timpul de lenevit pe canapea, limitați timpul în care vă uitați la știri sau timpul pe care îl petreceți pe social-media, pentru ca astfel să vă creați un program bine organizat, care să vă dea predictibilitate și control asupra a ceea ce urmează să faceți în ziua respectivă. Toate acestea vor duce la o scădere a sentimentului de incertitudine și la o mai bună adaptare la această situație specială. Crearea unui program cu activități diverse care să ne umple ziua, de dimineață până seara, poate fi un instrument foarte bun care să ne țină conectați la prezent. Putem nota aceste activităti, le putem bifa pe măsură ce le îndeplinim și vom încheia astfel ziua cu un sentiment de mulțumire și satisfacție că am dus la capăt tot ce ne-am propus. Exersând acest lucru zilnic, vom spori gradul de autocontrol si ne vom forma o deprindere care ne va fi de folos și după ce criza va trece. De-a lungul timpului, studiile au arătat că autocontrolul (self-control) este una dintre deprinderile esențiale care stau la baza nivelului de satisfacție al vieții.

* Ajutați cât puteți! Persoanele singure reprezintă o categorie aparte și diversă, mai ales cele care nu mai au aparținători, care nu se pot deplasa sau care au alte suferințe. Identificați în zona în care locuiți (bloc sau împrejurimile casei) dacă există persoane care au nevoie de sprijin și inteveniți fără nicio ezitare, luându-vă totodată toate măsurile de precauție.

* Luați-vă doza zilnică de soare și lumină! Stimularea senzorială și expunerea la lumina solară sunt foarte importante. Lumina are un efect direct asupra dispoziției și este foarte important să o primim în casele noastre ori de câte ori avem ocazia. Putem să ne dezvoltăm capacitatea de observare a ceea ce se întâmplă în jur și să ne conectăm cu ceea ce facem. Astel, putem privi în jurul nostru și putem analiza 3 lucruri pe care le vedem (stimulare vizuală), putem identifica 3 sunete pe care le auzim in interiorul casei și 3 sunete percepute de afară (stimulare auditivă), putem închide ochii și repeta identificarea sunetelor, pentru a constata eventuale diferențe și putem fi mai atenți la ceea ce anume mirosim sau gustăm. Conectarea cu simțurile noastre și cu propriul corp ne permite să trăim în prezent, să ”ținem mintea în loc”. Repetarea acestor lucruri simple ne va crește capacitatea de autocontrol. Este un simplu exercițiu de ”mindfulness”, o tehnică foarte simplă și fără costuri, dar cu beneficii reale pentru starea de bine.

* Conștientizați existența bolii! Formula magică „mie nu mi se poate întâmpla”, pentru care poporul român are o celebră predispoziție, nu ajută cu absolut nimic. Poate doar cu menținerea unei stări pozitive (dar eronate). Fiecare dintre noi putem, individual, să ne concentrăm atenția asupra lucrurilor pe care le putem controla. A respecta măcar două dintre cele mai importante îndemnuri – acela de a sta în casă și de a ne spăla pe mâini ori de câte ori este nevoie (nu obsesiv), este un comportament concret care face parte dintr-o atitudine corectă și sănătoasă. A lua lucrurile așa cum sunt, fără să le minimizăm sau să maximizăm consecințele și efectele, și a ne orienta pe soluții și beneficii ne poate ajuta în atitudinea pe care o adoptăm față de criză. Cel mai bun lucru ar fi să apreciem și să fim recunoscători pentru ceea ce avem în acest moment.

* Aveți grijă cum gestionați situația cu copiii! Cei mici reprezintă „buretele emoțional” al mediului în care trăiesc și canalul de descărcare al emoțiilor și tensiunilor pe care adulții din jurul lor nu știu sau nu pot să le gestioneze. În funcție de vârsta copilului, adulții din jurul lui vor avea o atitudine diferită. Copiii au resurse emoționale și creative inepuizabile, iar dacă părinții vor învăța să le stimuleze va fi în avantajul ambelor părți. Bucuria celor mici de a sta cu părinții atât de mult în preajma lor, probabil, va pune în umbră criza creată, iar faptul că vor ocazia de a-i vedea pe mama și pe tata împreună va avea numai beneficii asupra relației de atașament. În cazul în care copilul este ceva mai mare și vede în mod real efectele pandemiei (nu mai merge la grădiniță sau la școală, în parc, la înot sau la balet), atunci părinții vor fi nevoiți să-i explice situația într-un mod echilibrat și adecvat capacității lui de a înțelege. Ar fi, de asemenea, recomandat să le vorbească despre neliniștile și temerile lor, fără însă a-i împovăra cu grijile majore. Discuțiile pe acest subiect fac parte din umanitatea noastră și pot crește sentimentul de coeziune al familiei. Sau puteți recurge la varianta de a-i menaja pe cei mici, întocmai ca Roberto Benigni (regizor și protagonist) în tragicomedia italiană din 1997, „La Vita e Bela”, în care personajul principal, Guido Orefice, un evreu italian, își folosește imaginația, în mod absolut fabulos, pentru a-și proteja copilul de ororile care au loc în lagărele naziste prin care trec. Cel mai provocator este, însă, pentru părinții de adolescenți, cărora le este limitată posibilitatea de a interacționa cu grupul de prieteni și colegi. În acest caz tehnologia va suplimenta foarte mult și va veni în întâmpinarea acestor nevoi ale adolescentului, tehnologie (destul de blamată până acum) care, se pare, că este cea care ne permite să avem o continuitate cât de cât firească a vieții.

* Învățați să trageți concluzii folositoare din orice situație! Orice criză majoră prin care trecem, colectivă sau la nivel familial, este, cu certitudine, o situație din care putem (sau chiar trebuie) să învățăm ceva, în funcție de cum ne raportăm la ea. Chiar dacă pierdem, chiar dacă suferim sau o vedem ca pe un eșec, depinde numai de noi să extragem aspectele pozitive, benefice, din orice lecție pe care ne-o oferă viața și, poate cel mai important, să mergem mai departe. Se pare că sensul și semnificația pe care o acordăm fiecărei situații de viață, în special celor cu potențial traumatizant, fac diferența în modul în care reușim sa ne continuăm viața după ce acea situație va trece. Primul efect benefic pe care l-a avut această criză asupra noastră, ar fi acela că poluarea a scăzut semnificativ la nivel mondial, iar stratul de ozon s-a îmbunătățit semnificativ. Se pare că pentru planeta Pământ are un sens această perioadă, și implicit pentru noi. Toată această situație ne-a făcut parcă mai responsabili, mai sensibili și mai aplecați spre nevoile altora, mai generoși și mai mărinimoși! Nu credeți că uitaserăm cumva aceste sentimente?!

* Nu vă fie teamă sau jenă să apelați la un specialist! Apelarea la un specialist sau la ajutor de specialitate este foarte important în această perioadă. Puteți folosi cu încredere numerele de telefon dedicate acestei crize, numărul unic de urgență și/sau site-urile Ministerului Sănătății sau pe cel al Ministerului Afacerilor Interne. Dacă observați că starea de anxietate este foarte intensă, că temerile și îngrijorările vă ocupă foarte mult timp, că somnul și comportamentul alimentar suferă modificări majore, că vă spălați excesiv pe mâini, chiar dacă stați acasă și nu veniți în contact cu surse contaminate, că suferiți atacuri de panică, inima bate accelerat și respirația se intensifică, toate acestea reprezintă motive suficiente pentru a apela la serviciile de specialitate. Reprezintă un comportament sănătos, adaptativ și responsabil să ne îngrijim de sănătatea noastră mintală.

Sugestii de petrecere a timpului în izolare

De-abia acum, când cu toții am pus frână ritmului de viață alert, într-o măsură mai mare sau mai mică, constatăm cât de mult înseamnă libertatea de mișcare. Era atât de bine să ne trezim dimineața, să mergem la serviciu, să ne cumpărăm, eventual, o cafea în drum spre birou, iar seara să rămânem „peste program” la o pizza cu prietenii! Sintetizând, putem afirma cu mâna pe inimă că „eram atât de fericiți, fără ca măcar să ne dădeam seama!” Dar, cum dramatismul nu a ajutat pe nimeni niciodată, această perioadă trebuie tratată ca atare, și chiar dacă trăim vremuri cum n-am mai trăit până acum, cel mai bine ar fi să tragem măcar niște învățăminte și să ne petrecem timpul făcând lucruri utile. Izolarea nu înseamnă că toată distracția trebuie să se oprească, există o mulțime de activități care să ne însenineze cât de cât viața în aceste vremuri înfricoșătoare. Haideți să profităm de ceea ce avem!

* Faceți curat în garderobă și/sau în bibliotecă – Dedicați-vă timpul și atenția pentru a vă sorta hainele, a elimina obiectele pe care nu le-ați mai purtat în ultimul timp și a vă aranja hainele pe „secțiuni”, astfel încât să vă fie mai ușor să le găsiți. Aceasta este o ocazie excelentă de a vă inspira din ținute noi sau de a redescoperi un vechi produs favorit, dar și de a face donații. Folosiți saci de depozitare cu vid pentru a ușura stocarea. Faceți același lucru cu cărțile, accesoriile, mobilierul și cu orice altceva credeți că ar face pe cineva să vă fie recunoscător. Această activitate satisfăcătoare nu numai că va goli camera, dar, dacă este făcută corect, ar putea dura zile întregi și ar putea omorî ceva timp.

* Dedicați-vă timp pentru voi însevă – Uneori, lucrurile mărunte din viață ne fac să ne simțim cel mai bine. Poate fi o adevărată lovitură pentru stima de sine să ne uităm în oglindă și să vedem pe cineva într-un tricou lung și larg și cu părul dezordonat în fiecare zi. Om sta noi în casă, dar tot trebuie să arătăm bine! O manichiură în culori vii, o culoare nouă de păr, sau un machiaj experimental și, implicit, dedicarea timpului pentru noi însene ne vor face să zâmbim și să vedem lucrurile cu totul altfel. La fel de bine, puteți curăța periile de machiaj sau de păr, și ondulatoarele sau bigudiurile, puteți face curat în sertarele cu cosmetice sau în dulăpiorul din baie.

* Citiți, citiți, citiți – Acum este timpul propice să ne lăsăm absorbiți de paginile unei cărți fascinante, pe care ne-am propus de mult să o parcurgem sau care așteaptă de luni bune să fie măcar deschisă. Oricare ar fi afirmațiile (fără ecou) despre lectură, un lucru este sigur: a te pierde într-un roman minunat este una dintre cele mai durabile și mai de încredere bucurii ale vieții! Nu putem conta pe multe în viață, dar putem conta întotdeauna pe abilitatea atemporală a literaturii de a ne transporta într-o lume diferită. Cărțile ne vorbesc simultan cu inima și mintea. Pentru aceia dintre dvs. care nu sunt foarte familiarizați cu operele literare, și nu știu cu ce anume să înceapă, vă facem noi câteva recomandări: „Marele Gatsby” – F. Scott Fitzgerald, „Un veac de singurătate” – Gabriel Garcia Marquez, „Hoțul de cărți” – Markus Zusak, „În căutarea timpului pierdut” – Marcel Proust, „Toată lumina pe care nu o putem vedea” – Anthony Doerr, „Spre far” – Virginia Wolf, „Anna Karenina” – Lev Tolstoi, „Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao” – Junot Diaz, „Memoriile unei gheișe” – Arthur Golden, „Rămășițele zilei” – Kazuo Ishiguro, „Zgomotul și furia” – William Faulkner, „Povestea slujitoarei” – Margaret Atwood, „Doamna Bovary” – Gustave Flaubert, „Mândrie și prejudecată” – Jane Austen, „Să ucizi o pasăre cântătoare” – Harper Lee, „Jane Eyre” – Charlotte Bronte, „Rebecca” – Daphne du Maurier, „Marile speranțe” – Charles Dickens, „Cartea lupilor” – Hilary Mantel, „La răscruce de vânturi” – Emily Brontë, „De veghe în lanul de secară” – J.D. Salinger, „Lolita” – Vladimir Nabokov, „Dune” – Frank Herbert, „Tess d’Urbervilles” – Thomas Hardy, „Middlemarch” – George Eliot, „Catch-22” – Joseph Heller, „Legături periculoase” – Pierre Choderlos de Laclos, „Procesul” – Franz Kafka sau „Leopardul” – Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Și acestea sunt doar câteva dintre minunățiile genului!

* Nici filmele sau serialele preferate nu trebuie uitate – V-a fost dor de nebunia creată de „Game of Thrones” sau ați întârziat la petrecerea din „Anatomia lui Grey”? Acum a sosit momentul să ocupați cele mai bune locuri, să vă așezați confortabil (neapărat „însoțiți” de o pungă de popcorn) și să dedicați ore întregi pentru a urmări dramele altcuiva. Cât de des aveți ocazia să stați și să vizionați filme Disney tot weekendul? Disney + s-a lansat oficial, așa că pregătiți-vă să deveniți un fan înrăit!

* Dezlegați cuvinte încrucișate sau sudoku – Căutați ceva mai provocator? Puneți-vă mintea la încercare și dezlegați o integramă sau un puzzle Sudoku și vedeți cât de departe puteți ajunge. Există o mulțime de cuvinte încrucișate și puzzle-uri online, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ieșiți din casă pentru a vă duce la îndeplinire misiunea.

* Creați un album foto sau faceți o copie de siguranță pentru fotografiile din telefon – Mai țineți minte vacanța din 2018, când ați înotat cu delfini? Ei bine, o rememorare a clipelor frumoase și sigure nu v-ar strica! Păstrați toate amintirile la nivelul la care merită, făcându-vă timp să parcurgeți și/sau să rearanjați un album foto. În mod similar, faceți o copie de rezervă a fotografiilor din telefon, pentru a vă asigura că nu le veți pierde în anii următori.

* Apucați-vă de grădinărit – Introduceți o culoare binevenită în casa sau în grădina dvs. plantând câteva flori viu colorate. Acum, când soarele strălucește, este momentul ideal să ieșiți în grădină (sau chiar și pe balcon), pentru a urmări natura cum prinde viață. Multe studii, mai recente sau mai vechi, au arătat în nenumărate rânduri beneficiile grădinăritului pentru sănătatea mintală (se spune chiar că terapia prin horticultură ajută la tratarea depresiei și a anxietății) și nici nu aveți nevoie de o grădină extinsă pentru a începe; chiar și cele mai mici balcoane și terase poate fi folosite pentru o grădină de ierburi aromatice. Sau puteți chiar să „rămâneți” în interior și să deveniți o mare iubitoare de plante de apartament.

* Porniți un blog – Sunteți moderne precum Carrie Bradshaw sau Bridget Jones? Sau vă pasionează moda și trucurile de frumusețe și vreți să deveniți rivalele Oliviei Palermo sau ale lui Estée Lalonde? Folosiți-vă timpul cu înțelepciune și începeți un blog pentru a vă împărtăși gândurile sau hobby-urile preferate. WordPress este un favorit al majorității bloggerilor și este foarte simplu de utilizat. Pentru a nu părea niște diletante, ar fi bine să vă procurați un trepied.

* Faceți curat în sertare – Marie Kondo, consultant organizator japonez, autor și gazdă de emisiuni TV, care a scris patru cărți despre organizare vândute în milioane de exemplare în întreaga lume, susține că dacă un lucru nu „stârnește bucurie, trebuie să dispară”. Așa că scotociți printre șosete, lenjerie și orice altceva pândește din adâncurile sertarelor dvs. și obțineți recompensele unui sertar ordonat și organizat, folosind divizoare pentru sertare.

* Apucați-vă de gătit – Vă este poftă de o felie de tort sau de o chiflă moale și abia scoasă din cuptor? Încercați să le faceți acasă, strângând rețete de pe internet sau urmărind emisiuni tv, și în scurt timp vă veți lăuda și altora (online) cu deliciosul tort de lămâie. Optați pentru orice credeți că îi va înveseli și pe ceilalți membri ai familiei.

* Învățați să tricotați sau să croșetați – Rezervați-vă timp pentru a vă perfecționa noi abilități, precum tricotatul, împletitul sau croșetatul. Nu sunt îndeletniciri costisitoare, ba mai mult de-atât sunt considerate incredibil de terapeutice și practice.

* Dansați și cântați – Alegeți câteva melodii preferate, descărcați versurile de pe internet, alcătuiți-vă un playlist și folosiți peria de păr pe post de microfon. Cred că vecinii vor fi încântați de repriza de karaoke!

* Faceți exerciții – Înlocuiți vizita la sala de sport cu un antrenament la domiciliu, cu gantere, bare, discuri, mingii, toate realizabile fără un echipament prea sofisticat. Transformați-vă camera de zi într-un spațiu de yoga și faceți-vă „abonament” la site-urile cu exerciții fizice.

* Faceți-vă o listă cu planuri de călătorie – Sună un pic cam prematur și anormal pentru situația actuală, dar speranța moare întotdeauna ultima! Scrieți cu creionul pe hârtie locurile pe care încă nu le-ați explorat, călătoriile pe care doriți să le faceți și mâncarea pe care trebuie neapărat să o gustați. Pinterest este locul perfect unde puteți găsi inspirație și locuri pe care doriți să le vizitați. Noi vă sfătuim să aveți la îndemână și o hartă!

* Învățați o limbă străină sau să cântați la un instrument – Dacă v-ați dorit dintotdeauna să știți măcar un cuvânt în japoneză (mai ales să-l scrieți) sau să vorbiți limba telenovelelor, ei bine, acum este momentul să vă ocupați și de asta! Și cum deja v-ați făcut planurile pentru o nouă vacanță, faceți un pariu și învățați o limbă nouă în doar câteva săptămâni. Astfel veți gata pentru următoarea călătorie! Cu o mulțime de aplicații și site-uri web care vă oferă lecții gratuit, ați rămas cu adevărat fără scuze. Faceți-vă un caiet special în care să notați toate cuvintele nou învățate și câteva reguli ușoare de gramatică sau pronunție.

* Apucați-vă de un proiect handmade (sau homemade) – Aduceți câteva îmbunătățiri interioare, fie prin vopsirea pereților, căptușirea mobilierului vechi sau prin rearanjarea obiectelor dintr-o cameră, având tot timpul în vedere păstrarea unor condiții de siguranță și a unor reguli de sănătate și bunăstare! Îmbarcați-vă la o provocare pentru arte și meșteșuguri creative, de la o simplă schiță și până la cursuri de olărit (online). În viața noastră obișnuită rareori ne oprim să ne gândim la cum arată camerele noastre, deoarece petrecem foarte puțin timp în ele. Încercați să rearanjați camera în așa fel încât să utilizați la maxim spațiul pe care îl aveți. Mai mult spațiu gol pe pardoseală sau pe diferite piese de mobilier ne va face să ne simțim mai puțin claustrofobi. Dacă nu sunteți foarte strâmtorat cu banii, puteți chiar să vă redecorați camera. Majoritatea magazinelor sunt încă active online, așa că puteți găsi mobilierul care vă place și îl puteți comanda direct la ușa voastră. Sau puteți reînnoi niște piese de mobilier deja existente, pictându-le într-o culoare diferită sau adăugându-le componente noi.

* Luați legătura cu cei dragi în permanență – Gândiți-vă întotdeauna că nu sunteți singurul care trebuie să facă față izolării, iar oamenii vor aprecia un mesaj prietenos sau un apel prin care să-i anunțați că vă gândiți la ei. Sunați-vă bunicii pentru a verifica dacă au nevoie de ceva sau pentru a le sugera o activitate care să-i mai înveselească. Credeți-ne, veți avea nevoie de un suport pentru telefon pentru că vor urma câteva conversații lungi!

* Jucați jocuri de societate – Dacă aveți norocul de a vă afla în izolare în compania celor dragi, apelați la niște distracții mai demodate și alcătuiți adevărate turnee sau întreceri mai ușoare. Încercați Monopoly, Scrabble, Rumy, Kosmos Catan sau banalele cărți de joc!

* Alăturați-vă unor discuții virtuale sau unui pub virtual – Tuturor utilizatorilor de IOS li se oferă o serie de evenimente disponibile pentru a le face viața mai ușoară. Vă puteți bucura de demonstrații de gătit live, petreceri virtuale, cursuri de artă, sesiuni de antrenament conduse de traineri, întâlniri tematice online etc. În această perioadă cel mai mult ne lipsesc prietenii, dar nu trebuie să vă faceți prea multe griji nici în această privință, întrucât există un mod prin care puteți readuce o anumită normalitate. Dacă dețineți un iPhone, utilizați FaceTime pentru a vă conecta împreună cu un grup de prieteni. Există o mulțime de aplicații care ne permit să ne vedem și/sau auzim prietenii de pe telefon, computer sau tabletă, inclusiv Houseparty și Zoom. Dacă vă gândiți cu nerăbdare la zilele bune de la pub sau la nopțile de weekend, puteți ciocni virtual un pahar de vin în timp ce vorbiți.

* Râdeți pentru a face față crizei – Incertitudinea, teama de boală și de necunoscut, teama de criza economică, izolarea în casă ne pot aduce ușor în pragul disperării și al anxietății extreme. În această situație există două posibilități: să ne dăm bătuți înainte de începutul propriu-zis al luptei, sau să înfruntăm situația cu toate armele pe care le avem în dotare. Una dintre așa-zisele arme ar putea fi râsul! Încercați, așadar, să râdeți cu orice ocazie sau să căutați și să vă creați motive de bunădispoziție. Dacă râdem ne ajutăm creierul să regleze producția de hormoni de stres (cortizol și epinefrină), astfel încât să nu fie afectată producerea de anticorpi și de epinefrină, analgezicele naturale ale organismului. Altfel spus, râsul contracarează stresul! Când râdem sângele circulă mai bine prin tot organismul, inima și plămânii fiind beneficiarii direcți. Practic, tot organismul este mai bine oxigenat, deci sistemul imunitar este întărit. Dacă râdem cu poftă, ținându-ne cu mâinile de burtă, este ca și cum am face mișcare: 5 minute de râs înseamnă nu mai puțin de 45 de minute de exercițiu ușor, pentru că sunt puși în mișcare, pe lângă mușchii faciali, și mușchii abdominali, și cei ai spatelui. Râsul ne eliberează de emoții negative, tocmai de aceea, după o porție zdravănă de râs, parcă ne trece orice teamă, iar deznădejdea nu mai este așa de mare și chiar întrevedem soluții. Citiți glumele de pe Facebook (care nu au întârziat să apară nici chiar cu această ocazie nefericită), amuzați-vă cu filmulețe vesele de pe Youtube sau orice alt canal, cu glumele primite prin Whatsapp sau Messenger, vizionați comedii sau vorbiți la telefon cu prietenele și amintiți-vă de diverse situații distractive trăite. Cu alte cuvinte, nu uitați să faceți haz de necaz!

Vă dorim sănătate și o stare permanentă de bine!

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.express.co.uk/life-style/life/1261135/Isolation-what-to-do-in-isolation-thing-to-do-self-isolating

https://www.glamourmagazine.co.uk/article/things-to-do-at-home

https://www.hellomagazine.com/healthandbeauty/health-and-fitness/2020031686372/things-to-do-if-self-isolating-at-home/

https://www.femeia.ro/familie/psiho/cum-sa-faci-fata-izolarii-in-vremea-epidemiei

https://www.femeia.ro/familie/psiho/razi-ca-sa-faci-fata-epidemiei

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/tulburarile-alimentare-in-timpul-izolarii-cum-le-facem-fata-19028425