Muzeul Naţional Cotroceni aniversează Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor

Muzeul Naţional Cotroceni, situat în Palatul Cotroceni, monument istoric de importanţă naţională, marchează Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice, sărbătorită prin decizia UNESCO în fiecare an pe 18 aprilie,  prin lansarea în mediul online a expoziției “O lume la răscruce sau libertatea ca responsabilitate. Regina Maria a României pe frontul Marelui Război”. Expoziția poate fi vizionată pe pagina web a Muzeului Național Cotroceni http://www.muzeulcotroceni.ro/viziteaza/shared.html

în perioada 16 aprilie – 15 mai, pe pagina de facebook a Muzeului Național Cotroceni, dar și într-o selecție pe cea a ICOMOS www.icomos.org/en/home-wh.

Evenimentul este gândit ca o poveste în 30 de fotografii de patrimoniu, cu scopul de a prezenta publicului modul în care regina Maria a României a ales să-şi sprijine poporul în anii grei ai Marelui Război, înţelegând că libertatea şi idealurile naţionale nu pot fi câştigate decât printr-o atitudine responsabilă şi de sprijinire cu toate forţele a efortului întregii naţiuni.

 „Acum mai mult ca niciodată, tema propusă în 2020 de ICOMOS pentru a marca această zi, “Valori comune, patrimoniu comun, responsabilitate împărtășită” (Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsability), reprezintă o expresie a unității globale în fața crizei sanitare mondiale. Muzeul Național Cotroceni a ales să dea curs acestei propuneri deoarece am dorit, pentru toți cei care ne vizitează în mediul online, să extindem noțiunea de responsabilitate socială prin prezentarea unor modele istorice. Cultura unește, iar libertatea de a acţiona cu responsabilitate este un astfel de model de urmat, peste generații. Prezentarea acestei expoziții ne responsabilizează, într-un efort comun de sprijin la nivel internațional ”, a declarat directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Liviu Jicman.

 În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor arheologice -, Consiliul Internaţional pentru Monumente şi Situri arheologice (International Council on Monuments and Sites – ICOMOS) propune o temă de promovare a patrimoniului cultural pentru evenimentele și activitățile care sunt organizate de membrii săi și parteneri. Pentru anul acesta, tema aleasă a fost Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsability. Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor reprezintă totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii patrimoniului universal, a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale. ICOMOS reunește peste 9500 membri, din 151 țări, conform datelor înregistrate pe site-ul propriu.

RADOR (16 aprilie)