Revista presei internaţionale, 24 aprilie 2020

Pandemia de coronavirus captează atenția întregii planete, iar presa internațională publică cele mai noi date, analize și avertismente legate de evoluția situației mondiale. Lumea se va confrunta cu o foamete de proporții biblice din cauza pandemiei, atrage atenția ONU, menţionează The Guardian. Un raport comun al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Programului Alimentar Mondial (PAM) avertizează că aproximativ 135 de milioane de oameni din întreaga lume, din 55 de țări afectate de conflicte și de probleme climatice, au fost pe punctul de a muri de foame în 2019, pericolul fiind acum agravat de pandemie, notează Les Echos. Acum, miniștrii agriculturii din statele G20 trebuie să își suflece mânecile, căci au mult de lucru, conchide Les Echos.
Pe tot globul, pandemia de coronavirus a oprit brusc protestele anti-sistem care au izbucnit anul trecut în multe ţări, dar impactul economic al pandemiei și criza de încredere a populaţiei în unele guverne ar putea genera o nouă indignare, constată The New York Times. Deja în unele state oamenii au început să conteste măsurile de izolare care le amenință locurile de muncă, locuințele și hrana. În Statele Unite, activiști conservatori, încurajați de declaraţiile președintelui Trump, au protestat față de izolarea impusă, în ciuda pledoariilor experților pentru menţinerea restricţiilor, consemnează ziarul american. De asemenea, în suburbiile de imigranți ale Parisului au izbucnit ciocniri violente. În Israel, cu respecterea recomandărilor de distanțare socială, au avut loc recent manifestații pentru apărarea valorilor democratice, detaliază The New York Times. Alții au găsit alte modalități de a protesta. În Columbia, familiile sărace au atârnat tricouri roșii și cârpe la ferestre, pentru a semnala că au nevoie de mâncare, iar în Hong Kong, un joc video a devenit cel mai recent front de protest, adolescenții autoizolați în case distribuind sloganuri virtuale, scrie ziarul american.
În UE, liderii statelor membre încearcă să-şi atenueze diviziunile legate de finanțarea redresării Europei, după criza generată de coronavirus, scrie EUObserver. În ziua reuniunii Consiliului UE privind măsurile anticriză, fostul premier italian Enrico Letta, fostul președinte francez Valéry Giscard d’Estaing și fostul preşedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, au lansat un apel la o adevărată solidaritate europeană, informează La Repubblica. „Nu avem timp pentru ezitare sau reticențe. Le cerem liderilor Europei să dea dovadă de curajul de a vorbi pe o singură voce și de a garanta ajutorul necesar țărilor care au fost cel mai grav afectate de coronavirus”, se specifică în scrisoarea semnată, de asemenea, de mai mulți foști sau actuali oficiali. „Doar conferind Europei o dimensiune politică deplină putem construi societatea de mâine, evitând să refacem greșelile tragice ale trecutului. Covid-19 ne-a făcut să înțelegem că avem nevoie de idei noi pentru a depăși provocările actuale și că trebuie să ne adaptăm la lumea marcată de marea transformare globală și digitală”, conchide documentul citat de ziarul italian. Economiile europene se îndreaptă spre o recesiune fără precedent, ca rezultat al restricțiilor instituite de guverne pentru a ține sub control pandemia, observă revista Time și adaugă că șomajul în zona euro s-ar putea dubla.
În același timp, există numeroase gesturi de solidaritate și generozitate pentru depășirea actualei crize sanitare. Prințul Albert de Monaco, el însuși afectat de Covid-19, a anunțat o reducere de 40% a bugetului Casei regale a Principatului, pentru 2020, consemnează El Mundo. La rândul său, prințesa Sofia a Suediei a decis să ajute în prima linie, înscriindu-se ca voluntar la un spital din Stockholm. De asemenea pentru a ajuta în lupta împotriva pandemiei, în România, custodele Coroanei, Principesa Margareta, a pus la dispoziția autorităților spații de cazare individuale, pentru carantină, la domeniul regal de la Peleș, detaliază ziarul spaniol. Papa Francisc, care îi însoțește prin rugăciune pe bolnavii de COVID-19 din România și întregul personal medical care continuă să lupte împotriva pandemiei, a donat cinci ventilatoare pentru spitalul din Suceava, informează Vatican News. Alte două ventilatoare și diverse echipamente medicale vor ajunge la spitalul din Lecce, în sudul Italiei, și încă trei, la Madrid, precizeză Catholic News. Papa Francisc şi-a sărbătorit joi onomastica, al doilea prenume al său fiind Jorge, declarând: „Să dăruim, în loc să primim, aceasta este spiritul zilei în care Biserica își amintește de Sfântul martir Gheorghe”, citează Il Mesaggero.
Cristina Zaharia, RADOR