Starea de urgență este necesară în continuare pentru că măsurile restrictive au funcționat (Pedro Sánchez)

În Spania mii de persoane au ieșit astăzi pe străzi și în parcuri, în prima zi în care spaniolii au voie să facă sport în aer liber și să iasă la plimbare, după șapte săptămâni de izolare aproape totală. Chiar dacă a pus la punct un plan de reducere a restricțiilor, guvernul de la Madrid va solicita o nouă prelungire a stării de urgență în parlament, după cum transmite corespondenta RRA Annamaria Damian.
Reporter: Starea de urgență este necesară în continuare pentru că măsurile restrictive au funcționat – consideră Pedro Sánchez, care a recunoscut că se așteaptă la noi valuri de COVID-19, pentru care, dacă ar fi necesar, s-ar reveni la izolare.
Pedro Sánchez: Vom avea şi alte valuri de epidemie, dar trebuie să avem grijă ca ele să fie controlate şi să nu pună la încercare sistemul nostru medical. De aceea este foarte important respectarea măsurilor de igienă şi distanţare socială, precum şi purtarea măştilor în transportul public. Ne confruntăm cu ceva necunoscut şi deci, dacă este nevoie să dăm un pas înapoi la timp, vom fi destul de umili să-l dăm, dacă asta înseamnă să avansăm şi să protejăm populaţia.
Reporter: Măştile sunt obligatorii de luni, 4 mai, în transportul în comun. Şeful guvernului a mai anunţat că va solicita prelungirea stării de urgenţă cu încă 15 zile, începând din 10 mai. Premierul Pedro Sánchez a mai afirmat că Spania a realizat 1,9 milioane de teste pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-COV-2, aflându-se pe locul cinci în lume între ţările cu cele mai multe teste efectuate./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 mai)