Grecia se pregăteşte pentru primirea turiştilor

În Grecia, unde turismul în vremuri de normalitate aduce un sfert din PIB al ţării, se fac pregătiri pentru organizarea primirii de turiști, de la începutul lunii iulie. Litoralul grecesc va avea un sezon mai scurt, dar mai multe reguli anul acesta vor viza accesul în țară, călătoria cu avionul sau comportamentul pe plajă. Autoritățile elene negociază și semnarea unor acorduri bilaterale cu mai multe state.
Corespondenţă din Atena – Reporter: Michaela Lambrinidou – Grecia, cu o economie dependentă în mare parte de veniturile din turism, era firesc să fie preocupată de impactul economic creat de epidemie și să pregătească din timp o redeschidere în siguranță a frontierelor interne, într-o încercare de a revitaliza sectorul turismului. Autorităţile de la Atena estimează că Grecia va putea primi turişti începând cu 1 iulie. Ministerul turismului, Haris Theoharis, a prezentat deja un plan pentru sezonul turistic, redus la numai trei până la patru luni anul acesta, iar luni a dat mai multe detalii privind protocoalele sanitare pentru zboruri, hoteluri sau plaje. Regulile au fost elaborate în strânsă colaborare cu Organizaţia Națională pentru Sănătate Publică, urmând ca ele să intre în vigoare odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic – în condiţii, firește, de corona – la data de 1 iulie. Astfel, putem spune că un pasager care doreşte să călătorească din străinătate în Grecia trebuie să fi primit înainte cu cel mult 72 de ore un certificat de sănătate – un fel de pașaport de sănătate, am putea spune – că nu este infectat cu coronavirus. Fără acestea nu se va putea îmbarca la bordul avionului. Nu vor exista locuri vacante pentru zborurile către şi dinspre Grecia, adică avioanele vor opera zborurile la capacitatea totală pentru rutele internaționale și interne, pentru ca transportul aerian să fie viabil din punct de vedere economic. La zborurile cu o durată de până la patru ore nu se va servi mâncare pasagerilor, ci doar gustări de tip snack. Turiştii vor părăsi Grecia fără niciun control sanitar, pentru a se evita blocarea și plasarea lor în carantină în Grecia, ceea ce se consideră că ar fi un antistimulent pentru ca cineva să opteze pentru o vacanță în Grecia.
Pentru fiecare regiune turistică a țării, Ministerul Turismului va închiria un hotel care să funcționeze ca hotel de carantină, unde vor fi izolaţi acei turiști care vor fi testați pozitiv la coronavirus. Toate hotelurile din teritoriu vor contracta serviciile medicale ale unui medic care să constate dacă un turist este testat pozitiv la coronavirus. Rezultatul unui test va fi cunoscut în maxim şase ore. Nu vor fi oferite mese sub formă de bufet, self service, ci numai mese servite individual. Şezlongurile pe plajă vor fi așezate la o distanță destul de mare și vor avea o folie de unică folosinţă pentru fiecare vizitator, care, firește, va fi înlocuită de fiecare dată când se va face schimbul acestui vizitator. Personalul turistic, între timp, trebuie să urmeze cursuri speciale privind regulile sanitare, pentru a face față acestei situații inedite. Ministrul turismului a anunţat că Grecia urmează să semneze în zilele următoare acorduri interstatale cu Bulgaria, cu Israelul şi Ciprul, pentru liberul transport al turiştilor greci către şi dinspre aceste ţări./rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 mai)